גידול חיות מחמד/חתול/בעיות בשיניים

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

רובד חיידקים (Dental Plaque גנטל פאלק) - הרוק עם חדיקי הפה מפריש תרכובת חלבון ופחמימה (גליקופרוטאין) ורב סוכר (Polysaccharides) באזור הSupra-Gingival של כתר השן אליה נצמדים חיידקים אירוביים ואנאירוביים פקולטטיבים ומיצרים שכבה בעלת מרקם מחוספס שמקלה על היצמדות אל השן למרות שהשן אינה מייצרת גירוי (היא אינה איריטטיבית).

  • בכלב בריא שכבת החידקים היא בעיקרה של חידקים אירובים. יחס של חייקי אקטינו-סטרפטוקוקים (סטרפטוקוקים) הוא 1:2.

השכבה גדלה על ידי התרבות החידקים (proliferation) והצטרפותם לשכבת רובד החיידקים הקיימת בפה.מהרוק מופרש מינרלים וחומר סידני (חומרים אנאורגניים) וכך מצטבר אבן (calculus, tartar) בשן. רובד החיידקים מעודד להתפתחות דלקת בGingival, העמקה של כיסי השן ותנאים נוחים להתפתחות חידקים אנארובים. ללא טיפול רובד החידקים הופך ליותר אנאירובית.
פלורית כיס נורמלית מכילה כ25% חידקים אנאירובים ואילו במחלת חינכים יכולה להגיע לעד 95% חיידקים אנאירובים. במצב כזה יש חשיפת שינים וכן נסיגת חניכים ועצם אלבאולרית. הזיהום מתיישב בעיקר בנקיק (crevice).
דלקת החינכים מוערכת על ידי 4 דרגות : 0-3.
מחלת חניכים יכולה להופיע ברגות שונות בשיני הפה. לעיתים יש מוקדים שלה בדרגות שונות סביב אותה שן.
להבדיל ממחלת חניכים שמתרחשת בחניכים עצמם, דלקת חניכים מערבת מרכיבי פה שונים. הטיפול הוא על ידי ניקוי אבן הפה, חשיפת הכתר ודירוג דלקת שורש השן.

  • דרגה 1 - ריח רע מהפה, אבן בשן, רובד חיידקים, דלקת בחניכים, דימום קל, העצם והמבנים התומכים בשן לא אבדים.
  • דרגה 2 - דרגה 1 + אובדן 25% מהתמיכה הפריודונטאלית. יש לבצע צילום רנטגן וניקוי באמצעות הכלי probe.
  • דרגה 3 - דרגה 1 + דרגה 2 + אובדן עד 50% מהתמיכה הפריודונטאלית. בלתי הפיך אך ניתן לבלום אותו. חשיפה (bifurcation dental) של שורשי 2 שינים צמודות. ניתן לנקות באמצעות הכלי probe.
  • דרגה 4 - דרגב 1 + אובדן גדול מ 50% מהתמיכה הפריודונטאלית, יתכן תנועתיות של השינים לאור החלשות התמיכה (בעיקר שינים חותכות ובעלות שורש אחד), חשיפת שורשים. טיפול על ידי עיקור.

לאחר ניקוי האבן יש להחליט כמה אחוז מהשורש חשוף. פגיעה מעל 50% סביב השורש תוביל להתנדנדות של השן. יש צורך בצילום רטנגן של השורש.

  • צילום רטנגן של שורש שן תקינה יציג שורש לבנה, סביב השורש נראה קו שחוק דק (=ליגמנט הפרידונטלי) שמסביבו העצם אלבאולרית.
  • נסיגת עצם הוריזונטלית - נסיגה בקו הוריזונטלי לאורך קו השינים. נפוץ מאוד
  • נסיגת עצם ורטיקלית - בשל בעיה פתולוגית (טראומה, גוף זר, גידול מקומי) יש נסיגה סביב שן מסוימת.

מחלות חניכים בקרב כלבים נובע בשל אי צחצוח כטיפול מונע ואילו בקרב חתולים בשל:

  1. Feline stomatitis - דלקת חלל הפה ודלקת באזור החניכים. סיבתה לא יודעה. ככל הנראה מחלה אוטואימונית כתוצאה מתגובה מוגזמת, היפרגלובולינמה בדם, לרובד החידקים בפה או גורמים כמו FIV, FeLV, וירוס קליצי (FCV), בעיות כבד או כליה, אורמיה. לעיתים יש בקיעת שיניים אולם לרב מדובר בדלקת כרונית. ישנם שמות שונים לדלקות על פי האזורים בהם הן מתפתחות.
  2. Feline dental ressorptove lessions -