אשפוז ביתי עצמי/איגוד העובדות והעובדים הסוציאלים/לבנות גשר רועד אך יציב - פיתוח של חוסן צוותי בזמן מלחמה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

לבנות גשר רועד אך יציב - פיתוח של חוסן צוותי בזמן מלחמה Nov 12, 2023 טל פסטרנק מגנזי, הרצאה שלישית

טל פסטרנק מגנזי - עובדת סוציאלית, שכול, טראומה, חירום, מרצה, בצו 8.

אנחנו פחות שומרים על עצמנו כעו"ס, על החוסן שלנו. פחות טובים.

העבירה הרצאה בטקסס לאחר ירי המוני. כל עו"ס ידע לומר איך לשמור על עצמו. משהו בתרבות של אמריקה שונה בישראל ומקווה להכניס את זה.

המצגת עוסקת חוסן צוותי

טל חולקת מרגישה כי הגוף שלה מאוד רועד ויש בנו המון מתח והיא מנסה לעבוד על הגוף ושחרור מתח מהגוף

שיר: רועד אך יציב / דור אלה גבע

אסון טרור - ריעוש מעשה ידי אדם...(7:20)

האסון הטרור הנוכחי, חרבות ברזל, ערער את הנחות היסוד שלנו ומטרתו לזרוע אימה וחוסר ביטחון. היא רואה את זה עם הצוותים שהיא פוגשת. גם חברות אומרות שיש תחושת חוסר מוגנת. יש מחסומים, יש התראות של כניסת מחבלים והן ישנות עם דיסקטים, סוגרות וילונים, מדמינות שיעלו עם הילדים לגג.

ג'ון בינזי (?) האסונות הכי גדולים הם בראש שלנו

אז שוב אחת המטרות של האירועים יצירת חוויה חוסר מוגנות ותפקידנו איך להחזיר את המוגנות חזרה.

מושג שני : מציאות טראומטית משותפת - אנו נמצאים בטראומה משותפות כלומר כולנו בהווה בטראומה. מה שקורה לנו בתקופה הזו היא שהמטופלים מספרים לנו על הטראומה שלהם ויש הקרנה של שני כיוונים של המטופל אלינו ואנחנו אליו. עתה הקרנות הם מכל הכיוונים (טלוויזיה, טיקטוק וכו) וכולם מבינים שיש להימנע מהם. היגנה נפשית - המנעות מכל האמצעים התקשורת, כיבוי טלוויזיה, וכו. יותר אנשים במעגלים הקרובים ראשונים ושנים חווים אובדן. רובנו עם ילדים ובני זוג בקווים ואנחנו צריכים להישאר עם הילדים בבהלה. אנחנו באזורים מתווכים והקרנות מאוד חזקות.

השלכות שליליות בעקבות כך הם

  • חווית בושה ואשמה שאנחנו לא עושות כמו שצריך את התפקיד שלנו. עו"ס דואגות לילדים ויוצאות מוקדם להיות איתם. עו"ס צמוד עם הטלפון. כל טלפון לא מוזהה זה פוטנציאל של הבן. בעקבות כך היא עונה לכל שיחה לא מזוהה וזה מכניס אותה לברוך כי היא עונה לכל מיני אנשים שמציעים סדנאות וטיפולים שאינה יכולה לתת מענה לזה ולכן יש תחושה שאינה עושה את תפקידה כמו שצריך.
  • תחושות לש כשלונות אמפטיים - אנו עם מטופלים שמספרים על הטרדות שלנו ואנחנו בכלל חושבים על החרדות לשנו ולא נותנים להם את זמן לשיח ואנחנו רצים איתם לממד ואנחנו לא בחוויה של הכלה שלהם אלא עסוקים בנו ואם לא בנו בילדים שלנו
  • ירידה של תחושת הערך המקצועי והאישי -

בתוך החושך היא מחפשת את האור:

  • השלכות חיוביות -
    • מטפלים אומרים שלחוות בחוויה באופן אישי גורמת לפחות שיפוטיות - עבור חלק מהמטפלים העוררות הרגשית הגבוהה בעקבות אירוע טראומטי היה אמצעי לקשר טוב, הבנה ויכולת אמפטית ואינטימיות עמוקה כלפי המטופלים
פרופ יובל יורם (?)(13:37) - איך אתה יכול להחזיק את התקווה תשובתו היתה כבר עכשיו להיות עסוקים בקניות לקיץ, קורס לקיץ. המעשה לחפש תקווה הוא לא פשוט.
  • נעזרה בשירי תקווה - בקשה מחברים לעשות שירי תקווה.
* מסיבה לפרטי פרטים למסיבה לצוות אחרי הלחימה - כל מלחמה בסוף נגמרת. השיקום יהיה ארוך אך בסוף נהיה אחרי.
    • תחושת משמעות, שליחות, לעיה בשביעות רצון והתפתחות מקצועית
  • צמיחה פוסט טראומטית - יש חוויה בעוצמה שלנו כעם ולמרות כל הקשים אנו חווים את העוצמות אלו.

המלצות להתמודדות עם מציאות קשה: בעיקר ברמת הצוות

  • עוגן רחב וידע - השרה למידה, פיזית ורגשית כנגד חוסר אונים בעקבות פוסט הטראומטית. הזומים מאוד מסיעים.
טל חולקת שהיא מתקשה לישון בלילה. כשהיא רואה טלוויזיה היא מתעוררת יותר. לא מצליחה לקרוא למרות שהיא תועלת ספרים. מצאה את עצמה נרדמת עם וונבירנים טובים (טיפ).
  • תכנון והערכות מוקדמים - הגדרת תפקידים ברורה בצוות, מה הבהירות בין שגרה לחירום, כל השגרה הונחה בצד. עתה יש רגיעה ושיקול דעת מה לעשות ברמת השגרה.
    • מיפוי זמינות צוותים - מי מזין ומתי ומי עסוק כי הוא עם ילדים כרגע
  • הכרת סופטמים של טראומה משנית ושחיקה נפשית - העייפות פתאום מתחילים. ככל שנכיר כך נוכל להגיב טוב יותר.
  • כיפת ברזל - תחזוקה שוטפת של הצוותים - יצירת תרבות ארגונית לליבון סוגיות של התמודדות עם מתחים חברתים, מתח ולחץ של מטפלים.
    • תמיכה תוך ארגונית לאוורור, תחזוקה שוטפת, ייעוץ והכוונת מטפלים. חשוב לקיים רציפות של תהליכי הדרכה אישית וקבוצתית גם אם הסטינג משתנה.
    • לפעמים עבודה עם פלחים עם קבוצות.
    • גמישות ויצירות הם עקרונות חשובים במצבים אלו - איך להתאים עצמנו למצב.
    • התאמה - חולקת על אסיפת הורים לילדים נתנו להם היה חוסר התאמה למצב. זה הוביל אותה לכעס כי הרגישה שיש חוסר התאמה.
    • מי שיכול שיגיע לעוגן - יש דברים חשובים יותר לאנשים מסוימים אבל מי שיכול יגיע
    • גוונים - אם יש משהו תפקיד מסוים בשל שחיקה חשוב לבדוק שמי שהתעיף מהתחום ורוצה להתפתח בתחום לאפשר, עבודה של בצוות של זוג. לא לעשות לבד. ביקור משפחות ועוד.

חוסן[עריכה]

מילה שמרגישה שהפחה מוזלת, מוצה עד תום. מתנצלת על כך.

הגדרתחוסן (24:08) - רצף יכולות וכישורים ברמת הפרט, משפחה, קהילה, חברה וכו שמתפתחים ונבנים ע"י אירועי חיים בחירום ובשגרה. ניתן לטפח ולחזם וכך לבנות חוסן

יש אנשים שטוענים כי רמת החוסן שלהם יותר גבוה אך היא נבנת עם התמודדות עם מצב מורכב. כלומר לא טוב להיות הורים (ראש צוות) שיותר מדי מגנים ומנהלים את הילדים.

התקוה - דוד גרוסמן - התקוה זה העוגן עליו אנו זורקים לעבר העתיד ואנו בכבל מושכים אותו אליו. לפעמים אנחנו לא יודעים איך עושים את זה ומה הכוונה אך יש תפיסה של תקווה. בצוות ובמשפחה והקהילתי אומרת בואו נגזור מאחור קדימה. בסוף המלחמה איך נרצה להסתכל על המלחמה. איך היתי רוצה שהצוות אוני נסתכל? נגזור איך נרצה שיראה. אם כך אנו רוצים שיהיה העגן - כך נרגיש נסתכל אחור מה צריך כדי שהמצב הזה יהיה.

מעגלים בוני חוסן (לפי ארגון מהות)[עריכה]

טל עובדת בארגון מהות ישראל שמסיע בשגרה ובחירום לתחום הזה של חוסן וחירום. מודל שמרים שפירא ראשת הארגון בנו.

בוני חוסן (יש מאמר שתשלח):מזימנה לכתיבה אישית על אחד המרכיבים:

  • קהילה / שייכות - מעגל שייכות מהספק מקום מוגן ומיטיב תוך קבלה ונתינה הדדית של החברים בו. שייכות בתוך הצוות שאנו נמצאים. אוור לצוותים, סדנה לנשימה יחד. לא זמן לעבד לדברים קשים אלא גיוס כוחות. בצוותים היו לרב חדשים ולא היה שייכות.
כתביה: מה גורם לנו להיות שייכים ומחוברים לצוות ומה אנו זקוקים כדי להרגיש יותר חיבורים?
הבנות עונות: שיתוף, יחסי אמון לשתף, שיח כל יום. כשצוות מפוצל טוב לעשות זום - פחות כיף אבל יותר טוב כי יש מרחב זמן. לתכנן יום זום הפוגתי שהזמנו אומנים מצחיק, מצגות מצחיקות. יום הפוגה לכמה שעות לארוחה, שיתוף ולמידה להמשך.
טל חולקת : ויקטור פראנקל כתב את האדם מחפש את המשמעות וכן את הספר "כן לחיים למרות הכול" (סיכום של שתי הרצאות). משפטים כאלו אומרים הרבה. איך בתוך מלחמה מוצאים תקווה ומשעמעות (מזכיר את עדי שביב). משמעות היא כשאנו עובדים לפי הערכים שלנו. אם אנחנו עומדים פער מול הערכים שלנו אנחנו נאבד את המשמעות. אם אנחנו יודעים מה ערכים שלנו ויודעים לישם ביום יום זה נותן משמעות. את זה ניתן ליישם טכניקה זו עם הצוות.
בראון רנה יש תרגיל שתרגמה לעברית של עבודה עם ערכים שיכולה להעביר - שאלון צוותים עם ערכים. מתוכו ניתן משהו - כל אחד שיכתוב על ערך אחד משמעותי ואיך באו לידי ביטוי בשבועים האחרונים.
הקשבה פעילה ונוכחות הם ערך חשוב, חמלה, אוטנטיות, טיפול בבעלי חיים, סיוע, להאמין בטוב שבאדם.
שאלה בקהל:הזמנה של אנשים לשיח פוליטי לדון על פחדים עמם מתמודדים ממקום פתיחות וסקרנות מאשר עבודה בצוות מתרבויות ושפות שונים
  • מסוגלות - יכולת לתפקד באופן מיטבי ברובד האישי, המקצועי, המערכתי שנתמך בכלים אישיים לוויסות עצמי. אם אנחנו לא מווסתים איך נווסת אחרים (=> נוגע לפן המקצועי)?
כתיבה: איזה טכניקות מסיעות לכם לויסות עצמי? מה יכול לסייע לויסות עצמי? איך אני מווסת את עצמי?
מה בנות עושות כדי להירגע: מדיטציה, ספרים, ספורט, טיול בטבע, בישול, זמן לעצמי, נשימה, דיבור עם חברות, עציצים, הליכה לטבע
טלי חולקת -
כתיבה אינטוביאטית - בפסיכיוטמרי ובגרות בארה"ב בקשו מהם לכתוב את כל החרדות הכי גדולות שלהם. אחרי 10 דקות כתיבה משהו עזר ונתוני החרדה ירדה. הוצאת הכל הוציא את כל המתח.
  • כתיבה
  • תחימה בזמן.
לתת לעצמנו כמה דקות שאנו זקוקים לבכי, לבהלה. החכמה איזה טכניקות עוזרת לחזור חזרה
המתנה והבחירה - כותבת היכולת להוציא בכל דרך בכתיבה מונע כל מיני תסמיני שלילה
חברה ספרה כי לא יכול לנשום ומאוד קשה. חלק מהטכניקה היא שלפעמים אין לנו שליטה על מה שקורה סביבנו אךא רק על עצמנו. היא עשתה לה טכניקה של EMDR. בקשה ממנה לחשוב על איזה איכות זקוקה לה. היא ענתה רוגע ושלווה. אחר כך: בואי תזכרי בזכרון שבו הרגישה את התכונה הזו והיא ספרה שטיילה בטבע עם החברות. אפשר לעשות את זה בלי EMDR. לבקש ריחות, מה ראתה, עם כל החושים, איזה שיחה היה, באיזה שעה, מה הנשימה שעתה, מה היה גוף. היה אזעקת חירום. אנחנו נוטים לשכוח אירועים חיובים. בלילה היא אמרה לה את לא מבינה שזה היה ממש טוב לה. לפיכך לתת מרחב לחוויה חיובית מאוד משמעותי
  • זהות - כל מיני קרטריונים: מה מגדיר אותי? מי אני? לאן פני? מי קבוצת ההתייחסות המשמעותית עבורי?

דוגמאות לכלים צוותים בוני חוסן[עריכה]

  • למידה מהצלחות - אנו נוטים לראות מה עובד. בצוות חשוב לראות את הצלחות. אנחנו בונים היסטוריה על פי מה שעובד
  • חיזוקים חיובים והוקרת תודה - הרגעים הכי מרגשים היה שמודים לאדם וככל שיותר מפרטים למשל העובדה שהדפסת לי משהו זה מאוד מחזק.
  • קיום טקסים בצוותים של ארוחת צהרים, תה בבוקר, העברת משמרת.
  • הקשבה פעילה - בסוף היום אנחנו כבר לא מקשיבים ולחזור למקום הזה
  • אווירה חיובית - משקיעה באווירה חיובית שאם יש בעיה עם משהו לא מדברים סרה על משהו, אם יש קושי פונים אל משהו. זה זמן קצר, אנשים מתעיפים וטוב לנקות את הדבר.
  • לתת מתנות קטנות שהעובדים ירגישו שרואים אותם.

חיה מוסק: בשעה הזו החשוכה