לדלג לתוכן

אנימציה-מאז ועד היום

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

בספר זה נדבר על אנימציה מלפני עשרות שנים והעל האנימציה של היום וננסה להבין את ההבדל.

מידע על האנימציה במאה ה21

[עריכה]

פירוש המילה "Anima" בלטינית הוא נפש, או ה"אני" הפנימי. המונח העברי "הנפשה", מלשון נפש, לא הוטמע לחלוטין בקרב העוסקים במקצוע, ולכן אדם היוצר הנפשה נקרא בדרך כלל אנימטור. הפקות הנפשה קלאסית מתחילות את דרכן כלוח סיפור (Storyboard) - זהו מעין תסריט המורכב מציורים וטקסט שמזכירים קומיקס. בדרך כלל לפני שציור התמונות להנפשה עצמה מתחיל, מקליטים את פס הקול (קל יותר להתאים את ההנפשה לפסקול מאשר להפך וקיום פס הקול מאפשר התייחסות מדויקת יותר לאירועים). אם התקציב מאפשר, מציירים "Animatic" לפני תחילת ציור ההנפשה. "Animatic" הוא לוח סיפור שמסונכרן פסקול, מה שעוזר לבמאים ולאנימטורים לתכנן טוב יותר את תהליך ההפקה. לעתים, בעקבות בעיות שנתגלו בסינכרון, בקצב או באופן ההצגה, יבוצעו שינויים בלוח הסיפור או בפסקול, וייוצר "Animatic" נוסף.בתהליך ציור ההנפשה הקלאסית, כל תמונה מצוירת בנפרד. בדרך כלל יעשה שימוש בתמונות מפתח (Keyframes), אלו תמונות שמצוירות על ידי אנימטור מפתח והן התמונות המרכזיות בסצנה. לדוגמה, בקטע שבו רואים איש קופץ מעל תהום, אנימטור המפתח יצייר את התמונות הבאות: האיש לפני הקפיצה, באמצע הקפיצה, ואחרי הקפיצה. לאחר מכן, אנימטורים אחרים יציירו את התמונות שבין תמונות המפתח. התהליך של ציור התמונות שבין תמונות המפתח נקרא "In-betweening" (או בקיצור "Tweening") ומקור המונח הוא מהמילה בין באנגלית - "Between" הבא לציין כי תמונות אלו באות בין תמונות המפתח. כאשר יוצרים את ההנפשה, מצוירים בנפרד כל דמות או חפץ שאמורים לזוז באותה סצנה על דף שקוף. הדבר מאפשר לבצע שינויים בנפרד בכל דמות וכן עוזר לאנימטור לראות את צורתה ומיקומה של הדמות בתמונה הקודמת וכך לשנות רק מעט את המיקום או את התנועה בתמונה הנוכחית. כמו כן, בדרך כלל כל אנימטור או קבוצה של אנימטורים אחראים על דמות אחת, או על פרט אחד בתמונה כגון: רקע, אפקטים מיוחדים וכו'. לאחר שכל התמונות מצוירות והרקעים מוכנים מצלמים הכול כך שכל תמונה תהיה פריים אחד. הצילום מתבצע באמצעות מצלמת קולנוע או מצלמת וידאו רגילה, אך המצלמה מצלמת פריים אחד בכל פעם ולא באופן רציף.

אנימציה במאה ה-19

[עריכה]
הנפשה המדמה סוס דוהר. פורסם לראשונה בשנת 1887 בפילדלפיה

הנפּשה (בלטינית: אנימציה, animatio, כלומר החיָיאה) היא תחום העוסק בהקניית אשליה של תנועה על גבי מסך. שימוש נרחב בהנפשות נעשה בקולנוע ובטלוויזיה. בהנפשה הניראת לנו בסרטון הבא נראה איש רוכב על סוס. זאת הייתה ההנפשה הראשונה מעולם.

אנימציה במאה ה-20

[עריכה]

במאה ה19 מקצוע האנימציה נהיה יותר נפוץ והרבה אנשים רצו להיות אנימטורים. הראשונים ששמו דגש על האנימציה החד-ממדית והדו-ממדית היו אולפני וולט דיסני שיצרו באותה תקופה את מיקי מאוס וחבריו. בשנות ה-50 התחילו לצאת אנימציות מחברת וורנר ברוס שהשיקו את באגס באני.

אנימציה במאה ה-21

[עריכה]

תחום האנימציה נהיה נפוץ מאוד ואנשים כבר התחילו להפיק סדרות וסרטים באנימציית תלת-מימד. סרטים תלת-מימדיים בולטים: צעצוע של סיפור 3, אוואטר, שרק ולמעלה.