לדלג לתוכן

איך לשאול שאלות בנושאי מחשבים

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

תרגומים

[עריכה]

המסמך תורגם למספר שפות ויוכל להימצא באנגלית (מקור), צרפתית, פולנית וספרדית.

הקדמה

[עריכה]

עולם הלינוקס (והמחשבים בכלל) סבוך ומורכב. משוכנע אני כי לא פעם נתקלתם בשאלה טכנית מעצבנת שאותה הפנתם לאנשים אחרים במרחבי הרשת, אך לא נענתם בהתאם. קיוויתם שהם יוכלו להאיר עינכם עם תשובה פשוטה, במינימום זמן ובמקסימום תועלת - אך נתקלתם בבוז צורם ומעליב.

אולי תופתעו לדעת, אך ישנם אין-ספור אנשים המוכנים להקדיש מזמנם הפרטי בכדי לעזור לכם, אבל חשוב שתבינו כי התשובות שתקבלו תלויות באופן שאילתן. המדריך המזורז הזה עוסק בדרך הנכונה לשאילת שאלות שיניבו תשובות מספקות, וכן מציג מספר טיפים שימושיים בנושא.

נכון שאמא תמיד ניסתה להסביר לנו באיזה צד שמים את המזלג, ובאיזה צלחת אוכלים מה?

עכשיו כבר לא מדובר על כללי שולחן, אלא על כללי הרשת, דבר שרובנו מתחככים בו מדי יום ביומו.

הדבר הראשון שעליכם להבין הוא שאנשים העוסקים בתחום (האקרים - ולא במובן הבלתי חוקי של המילה, כפי שנהוג לחשוב) אוהבים בעיות מאתגרות וקשות. אם זה לא היה כך, סביר להניח שלא היינו כאן. אם תזרוק לנו שאלה קשה שנוכל ללעוס לזמן מה, נהיה אסירי תודה. שאלות קשות הן גירוי אינטלקטואלי למוח וחומר למחשבה. שאלות קשות גם עוזרות לנו לפתח ולהעמיק את הבנתנו בנושא, ולעיתים קרובות חושפות בעיות שכלל לא ידענו על עצם קיומן. בקרב ההאקרים, "שאלה טובה!" היא מחמאה לכל דבר.

ולמרות זאת, להאקרים יש מוניטין מפוקפק בכל מה שנוגע לשאלות קלות ולמשתמשים חדשים (הידועים גם כ "ניוביז", בשפת העם). על פני השטח, נראה כאילו אנו מתייחסים אליהם בעויינות ובאליטיסטיות, אך למעשה, המצב אינו באמת כך. אנו מפגינים עויינות רק כלפי אנשים המסרבים לחשוב או להכין את שעורי הבית בעצמם, אנשים גסי רוח המשוכנעים שמטרתך בחיים היא לעזור להם, וכי חייב אתה להם משהו. אנשים כאלה לוקחים בלי לתת בחזרה, אנשים כאלה מבזבזים את זמנך על שאלות טפשיות, שיכלת להקדיש על מישהו אחר - שבאמת זכאי לתשובה, ואולי אף ללמוד גם משהו בדרך.

לאנשים כאלה אנו קוראים "מפסידנים" או "לוזרים", ומהסיבה הפשוטה - שההפסד כולו שלהם.

אך יחד עם זאת, אנו מודעים לעובדה שישנם גם אנשים שפשוט רוצים להשתמש בתוכנה שכתבנו, ואינם מביעים שום עניין מיוחד בלמידת פרטים טכניים או הבנת דרך פעולתה לעומק. לרוב האנשים, אחרי הכל, המחשב הוא רק כלי - יש להם דברים חשובים יותר לעשות עם זמנם, וחיים לחיות. אנו גם לא מצפים חלילה שכולם יחלו להתעניין בדברים שמרתקים אותנו באופן אישי לכיסא. אך יחד עם זאת ובאופן טבעי, אנו "נמשכים" יותר לשאלות של אנשים שכן מתעניינים בדברים האלה בדיוק, ומוכנים לקחת חלק פעיל בפתרון בעיותיהם. זה לא הולך להשתנות, וגם אין סיבה שישתנה מאחר שאם כך היה המצב, היינו נעשים פחות ברי השפעה במה שאנחנו יודעים לעשות הכי טוב.

כולנו מתנדבים המקדישים זמן יקר מחיינו העסוקים לפתרון בעיות של אנשים שאיננו מכירים כלל, ולפעמים נאלצים בעיקום אף לסנן שאלות של "מפסידנים", בכדי שיהיה לנו יותר זמן להתפנות לשאלות של "ווינרים".

רק לשם הבהרה, התואר "ווינר" או "לוזר" אינו ניתן ע"פ רמת ידע בנושא בפרט או במחשבים בכלל, אלא ע"פ הקריטריונים המפורטים לעיל (השקעה בחיפוש תשובה וכו'), ובזה המדריך יעסוק.

אם אתה חושב שהגישה הזאת חצופה, מתנשאת או מפלה - בדוק שוב את השערותיך.

אנו לא מבקשים ממך להלל את שמנו. למעשה, רובנו נשמח לקבל אותך כחלק שווה ערך בקהילתנו, אם רק תשקיע מאמץ לאפשר זאת. חייב אתה להבין כי מנקודת מבטנו, זה לא יועיל לעזור למישהו שלא מוכן לעזור לעצמו.

אם אתה לא יכול לחיות עם זה, אנו מציעים לך להיוועץ עם בעל מקצוע או חברה מסחרית התעזור לך עבור תשלום, במקום שתזיע לריק בחיפוש אחר תשובות בקהילות ההאקרים, כותבי תוכנות והמתעניינים למניהם.

אבל, אם החלטת לחפש עזרה אצלנו, אתה בהחלט לא רוצה להיות_או_להראות כמו אחד מהמפסידנים.

הדרך הבטוחה ביותר לקבל תשובות לשאלותיך היא להתנהג כמו "ווינר" - לשאול עם ביטחון עצמי ורמזים רלוונטים שיוכלו לסייע בפתרונה.

לפני שתשאל

[עריכה]

לפני שתשאל שאלה טכנית בדוא"ל, קבוצות דיון, רשימות תפוצה, פורומים או irc, עבור על הפרוצדורה הבאה. ודא ששום שלב אינו מצליח לעזור לך.

  • במקרה ונתקלת בקשיים טכניים עם תוכנה מסויימת, נסה למצוא תשובות לשאלותיך ע"י משחקים של ניסוי וטעייה (כל עוד התוכנה אינה הרסנית כמובן).
  • קרא את המדריך או המדריכים המצורפים אל התוכנה. הם מופיעים בד"כ בתקיות ובקבצים נפרדים, כגון:

Documentation/  ; doc/  ; README  ; INSTALL ; README.TXT

  • נסה למצוא מענה לשאלתך ע"י עיון במדריכי שאלות-נפוצות (FAQ) שמסתובבים ללא רצועה באופן חופשי ברשת. את אחד הטובים יותר ללינוקס ובשפה העברית ניתן למצוא כאן, בחסות אתר הפינגווין.
  • סביר להניח כי אם השאלה שלך שכיחה, תוכל למצוא אותה באחת מהרשימות הללו, כמו למשל "מהי הפצה", או "איך מתקינים לינוקס" - שאלות כאלה כמובן שאינן צריכות להישאל בפומבי, חיפוש מהיר יעלה תוצאות יפות ומפורטות.
  • נסה לחפש פיתרון ע"י שיטוט ברשת או במנוע חיפוש יעיל. גוגל הוא בהחלט מקום טוב להתחיל בו.
  • שאל חבר מבין עניין.
  • נסה "לחפור" בקוד המקור של התוכנה, אם באפשרותך לעשות כן.
  • תוכל גם לנבור בדפי פורומים שונים ולבדוק האם במקרה מישהו נתקל באותה הבעיה. גם אם לא תמצא את המידע המבוקש, תמיד יהיה נושא או שניים שימשכו את תשומת ליבך, ובכל מקרה תצא מורווח.
  • אם וכאשר לבסוף תשאל את השאלה - חשוב שתזכור לציין כי עברת על הצעדים הללו קודם. זה לבטח יעזור לך להמחיש כי אינך עצל, או מטרתך לבזבז לאנשים את הזמן בחיפוש אחר תשובות שאתה בעצמך סירבת לנקוף בהן אצבע. אם אתה יכול, ציין מה למדת מעשיית הדברים האלה. אנו אוהבים לענות לאנשים היכולים ללמוד מתשובות.
  • אם נתקלת בבאג או הודעת שגיאה מסויימת, נסה להכניס אותה לאחד ממנועי החיפוש הפופולריים. יש סיכוי רב שתיתקל בהסבר על פתירת אותה הבעיה מאנשים אחרים שנתקלו בה, והיו נחמדים דיו בכדי לדווח על כך.
  • הכן את שאלתך בצורה נאותה ומכובדת. שקול היטב כיצד לשאול אותה, הכנס כמה שיותר פרטים - אך יחד עם זאת, דאג שיהיו רלוונטים . זכור, שאלה שתשמע כאילו נכתבה בחופזה - תענה בחופזה, אם בכלל. ככל שתשקיע בה יותר - כך יגדלו סיכוייך לקבל תגובה הולמת ומושקעת בחזרה. באופן מעשי, אם אתה בוחר להשקיע - זה רק עבור עצמך.
  • היזהר מלהניח שמגיעה לך תשובה. אחרי הכל, אתה לא משלם עבור השירות. אתה תרוויח תשובה ע"י שאילת שאלה מעניינת ומחושבת מראש - כזאת שתתרום יעד ונסיון לקהילה עצמה, ולא רק לצרכיך האישיים והאגואיסטים, או ע"י יניקת ידע ע"פ דרישה מאחרים.
  • מצד שני, התחלה טובה היא להבהיר כי אתה מוכן להשתתף באופן פעיל בפתרון הבעיה. ל-"מה חסר בדוגמא שלי?", "באיזה מצביע אני צריך להשתמש?" או "איזה אתר הייתי צריך לבדוק?" יותר סיכויים שיקבלו תשובה מאשר "בבקשה אמרו לי בדיוק מה אני צריך לעשות", וזאת משום שאתה מבטיח כמעט מעבר לכל ספק כי אתה מוכן להשלים את הפיתרון בכוחות עצמך אם מישהו רק יזרוק לך מספר רמזים ויראה לך את הכיוון הנכון.

כאשר אתה שואל

[עריכה]

דע לבחור את הפורום הנכון

[עריכה]

היה זהיר בקשר לפורום שבו תפרסם את השאלה שלך. יתכן שיתעלמו ממך או יחשיבו אותך למפסידן אם:

  • תפרסם את השאלה שלך בפורום שלא עוסק בנושאים האלה, וקהל היעד שלו מרכיב קבוצת אנשים שלא יוכלו להשיב לך.
  • תפרסם שאלה אלמנטרית ובסיסית מאוד בפורום שמתאים למתקדמים.
  • תפרסם את השאלה שלך ביותר מדי קבוצות דיון, בתקווה שתוכל לקבל מענה יותר מהר.

האקרים נוטים "לנפנף" שאלות בלתי קשורות או שלא נשאלו כהלכה, וזאת במטרה להגן על הפורום מלהיקלע לחוסר רלוונטיות ודיוני סרק. אתה לא רוצה שזה יקרה לך.

לשלוח דוא"ל למישהו שאינך מכיר הוא דבר מסוכן בעיקרו, למשל - אל תניח כי הכותב של אתר מסויים רוצה להיות היועץ הפרטי שלך, ונסה להימנע מאופטימיות חסרת ביסוס.

כשתבחר קבוצת דיון או פורום, אל תיקח את כותרתה כתורה מסיני. רפרף כמה שאלות (או עמודים) אחורה, והיה בטוח כי הינך מפרסם את השאלה במקום הנכון.

בחר כותרת מתאימה. אחת הטעויות הקלאסיות היא שאילת שאלות על יוניקס או תכנות-בווינדווס בפורום המוקדש לשפות שונות, או כלי שמותאם לשניהם. אם אינך מצליח להבין את ההגיון שבדבר, כדאי שלא תשאל שאלות כאלה לפחות עד שתבין.

באופן מובן למדי, האקרים מוכשרים וכותבי תוכנות למיניהם מקבלים נתח גדול ומכובד של הודעות בלתי מכוונות היטב על בסיס יום-יומי. אם תוסיף עוד גפרור למדורה, במקרים קיצוניים תוכל אף להיות הקש ששבר את גב הגמל. כבר מספר פעמים, אנשים שלקחו חלק בפרוייקטים גדולים, פשוט "נסגו מתמיכתם" משום שלא יכלו לעמוד בכאוס בליל ההודעות הבלתי מכוונות שהם קיבלו אל תיבות הדוא"ל שלהם.

השתמש בכותרת בעלת משמעות

[עריכה]

כותרת ההודעה היא ההזדמנות שלך למשוך את תשומת ליבו של המומחה ב-50 אותיות או פחות.

עשה לעצמך טובה ואל תבזבז אותן על "בבקשה עיזרו לי, ..." ("בבקשה עיזרו לי !!!!!!!!" לבדה נדחת באופן ריפלקסיבי). כמו כן, אל תנסה להרשים אותנו בעוצמת הסבל שאתה חווה בעקבות הבעיה, זה פשוט לא יעזור.

תבנית הנושא המקובלת מאוד בעולם ארגוני התמיכה היא: נושא - סטיה.

הנושא יפרט את הדבר או קבוצת הדברים שבהם נתקלת בבעיה, והסטיה תתאר את מה שהשתבש (סטה מהמצופה). תהליך הכתיבה הנ"ל גם יעזור לך לארגן את המידע בראש בצורה יותר יעילה וקלה.

הקפד על כתיבה נכונה ונעימה לקריאה

[עריכה]

זהו שלב חשוב מאוד בכתיבת השאלה, אפילו אעז לומר שלא פחות מהתוכן. אנשים (רציניים) נוטים לזלזל כשאר הם רואים שאלה שכתובה ברמה נמוכה. חישבו על זה, איך הייתם מרגישים אם במדריך למשתמש של מקלט הטלוויזיה שלכם היה כתוב "אוקצור שומע, יש'ך כבל מאחורה בצבע כחול" - זה היה מעלה בכם גיחוך, לא?

כנ"ל לגבי שאילת שאלות. מנסיון, אנשים שנוטים להיות רשלניים ובלתי אכפתיים בסגנון הדיבור, מפגינים את זה גם בקוד שהם כותבים, ולענות על שאלות כאלה - זוהי אינה משימה מתגמלת במיוחד. רוב האנשים יעדיפו לבזבז את זמנם במקום אחר מאשר להטריד את עצמם בכאלו דברים, אז עשה מאמץ וצחצח שפתך.

אל תתבלבל, השאלה לא צריכה להיות נוקשת או פורמלית באופן קיצוני. - למעשה, "תרבות ההאקרים" מתבססת יותר על סלאנגים בסגנון הומוריסטי-משהו מאשר פורמליות, אבל יחד עם זאת היא צריכה להיות מדוייקת באופן דיקדוקי, חייבת להיות סוג של אינדיקציה שתראה להם שכשאתה כותב משהו, זה בא מתוך מחשבה.

אם אתה בוחר לכתוב בשפה האנגלית, שים לב לניקוד, דקדוק ו-קאפיטל לטרס. נסה לא להתבלבל בין מילים דומות, כגון:

("its" / "it's") ; ("loose" / "lose") ; ("discrete"/ "discreet") ; ("who're " / "whore")

אל תכתוב משפטים שלמים בקאפס-לוק, סגנון כתיבה כזה נחשב בלתי מנומס וצעקני, אפילו אם אתה מאוד רוצה לקבל קצת יחס בין בליל ההודעות האחרות.

אם אתה מעלה שאלות בפורום שלא משתמש בשפת האם שלך, סביר להניח שבאופן טבעי אנשים יסלחו לך על טעויות מהסוג הזה (וכן, הם יכולים להבדיל בין ילידי המקום לזרים) , אבל עצלות לא תיסלח. אל תחשוב שהיותך ישראלי מקנה לך פריווילגיה מיוחדת לא לקרוא מדריכים, או לחפש תשובות בכוחות עצמך.

ובכל אופן נסה לכתוב באנגלית, אלא אם אתה יודע בוודאות שאתה יכול לתקשר באמצעות שפת האם של החבר השני לדו-שיח, ובלבד שאותו פורום / ערוץ מאפשר זאת. מאחר ששפת העבודה של האינטרנט היא אנגלית ישנו סיכוי רב יותר שתקבל תשובה בצורה הזאת.

היה מדוייק וספציפי

[עריכה]
  • פרט את הסימפטומים של הבעיה או הבאג בצורה ברורה וקריאה. אם אתה חושש שהיא לא תהיה מובנת מספיק כפי שהיא, הוסף הערות משלך.
  • ציין את סביבת העבודה שבה הבעיה מתרחשת, (סוג מחשב, מערכת הפעלה, תוכנה, פקודות וכו').
  • ציין שפעלת לפתירת הבעיה (ופרט כיצד), אך ללא הועיל. הבטח שאנשים מבינים שבאמת ובתמים עשית את כל שביכולתך.
  • אם רלוונטי, ציין האם עשית שינויים בחומרה ו\או תוכנה שלך לאחרונה, שיכלו אולי להשפיע או ליצור את הבעיה בצורה או דרכים מסויימות.
  • עשה את כל הניתן בשביל לחסוך שאלות טריוויאליות וברורות מאליו שתוכל להישאל אח"כ. עדיף שתענה עליהן מראש מאשר תבזבז זמן מיותר בהמשך השיחה.
  • ציין את תסמיני הבעיה שלך, לא השערותיך. זה לא כ"כ יעיל לזרוק השערות חסרות שחר לאוויר הפתוח, הרי אם הם היו מוצלחות במיוחד - סביר להניח שלא היית נעזר באחרים. פשוט דבוק לעבודות מוצקות.

שאילת שאלות באופן פרטי או ע"י דוא"ל

[עריכה]

האקרים מאמינים כי פתרון בעיות צריך להעשות באופן פומבי. תמיד יהיה היותר משכיל בשטח שיוכל לתקן תשובה בלתי מדוייקת / שגויה או להוסיף קצת משלו. כידוע, ידע תמיד היה תחרותי בכל התחומים. כשמישהו מצליח לענות על שאלה מסויימת, הוא מקבל מן הוקרה-שקטה שכזאת ויראת כבוד מצד חבריו ההאקרים, אך כשאתה מבקש עזרה באופן פרטי, שני ההליכים חודלים מלהתקיים. אל תעשה זאת, הבחירה בין אם לפנות אליך באופן פרטי או לא שייכת רק להאקר עצמו, זו החלטתו - ועליך לכבד אותה. כמו כן, חלק מקונספט הדו-שיח בערוץ או בפורום הוא שגם אחרים יוכלו ללמוד רק מלהתבונן ולהקשיב לשאלות+תשובות, ולכן זהו אינו אקט מקובל, ועידף להימנע ממנו ככל האפשר.

שאלות מיותרות וחסרות טעם

[עריכה]

נסה להתגבר על הפיתוי לשאול האם אתה יכול לשאול. למשל "האם מישהו יכול לעזור לי??" או "האם מישהו בסביבה?" בד"כ יניבו "כן." או "לא." באופן עוקצני. תמיד עדיף להימנע משאלות "כן לא" (המעצבנות את רוב האנשים) ולקפוץ ישר לנקודה, אלא אם השאלה עצמה היא כזאת, כמובן.

לעולם אל תגדיר את השאלה שלך כדחופה, אפילו אם היא באמת כזאת

[עריכה]

דחיפות היא הבעיה שלך, לא שלנו. טעינה שהיא השאלה "הכי דחופה בעולם" נראת כנסיון נואש , פתטי ואנוכי לקבל תשובה מיידית ויחס מיוחד. רוב האנשים יבחרו לפסוח על סגנון שאלה שכזה, ולהדחיק את עצם קיומה.

שיעורי בית?

[עריכה]

האקרים הם בד"כ טובים בכל מה שנוגע לאיתור מטלות בי"ס / אוניברסיטה, הרי רובם עשו זאת בעצמם. מטלות אלה נועדו לך, לא לנו. זה בסדר ולגיטימי לבקש רמזים, אבל נו-נו-נו גדול לנסות "לפתור" את ממ"ן 13 בדרך הקלה. המפסיד העיקרי הוא אתה, אחרי הכל.

אדיבות אף פעם לא נשכה

[עריכה]

היה אדיב ומנומס, השתמש במילים "בבקשה" או "בתודה מראש...", הדגש כי אתה מעריך את הזמן שמשקיעים בך.

אם להיות כנה לחלוטין, זה לא שווה-ערך (ולא יכול להחליף) דקדוק ומבנה תקני של השאלה, או כמובן את תוכנה. רוב האנשים מעדיפים לקבל שאלה ישירה, לעניין וקצת פחות לקקנית מאשר הרעפת מחמאות והתרפסות ללא תוכן ממשי.למרות שכאשר אתה שואל מספר שאלות ברצף , נימוס אלמנטרי לא יזיק, ואף יגביר את סיכוייך לקבל עוד ועוד תשובות.

(אני חייב לציין שבעקבות המדריך הזה, קיבלנו תגובות מהאקרים הביקשו שנימנע מההמלצה "להודות מראש" בכל מכתב או אשכול בפורום, וזאת מכיוון שלטענתם האקט הזה כביכול פותר אותם מלהודות באופן אישי אחרי שקיבלו עזרה. המלצתינו היא פשוט להשתמש בשניהם, לפני ואחרי).

פתרת את הבעיה.. מעולה! הכיצד?

[עריכה]

אם מדובר בקבוצות דיון או פורומים, שלח מכתב לכל אלה שעזרו לך, הודע להם כיצד זה הסתדר בסופו של דבר, והודה להם שוב על עזרתם. אם זו בעיה שעוררה עניין רב בקרב המשתמשים האחרים, אפשר לפרסם הודעה בפומבי. היא לא צריכה להיות ארוכה ומסורבלת, אבל משהו צנוע כמו "היי, מסתבר ששכחתי להוסיף לקרנל תמיכה בריבוי מעבדים. תודה לכל מי שעזר. -דני" תספיק בהחלט, וכמובן תהיה עדיפה מלא כלום. אין צורך לגלוש להסברים מיותרים ובלבולי מוח.

כאשר מדובר בבעיה מסובכת יותר, יהיה זה הגון אם תפרסם הסבר קצת יותר מפורט - מה היתה הבעיה, וכיצד התגברת עליה בפרוטרוט. פרסם את שמות אלה שעזרו לך, כך תוכל לרכוש חברים חדשים.

מלבד אדיבות לשמה, האינפורמציה הזאת תעזור לכל אלה האחרים שיתקלו בה ע"י חיפוש קצר בפורום (או מנוע חיפוש), וסביר להניח שימצאו בדו"ח שלך נחמה רבה.

שקול איך תוכל למנוע מאנשים אחרים להיתקל באותה בעיה , שאל את עצמך האם כתיבת דוקיומנטציה או תוספת לפאק תוכל לסייע. אם התשובה היא "כן" - הכן משהו מזורז ושלח אותו לבעלי האתר.

בקרב ההאקרים, התנהגות כזאת אף יותר חשובה מנימוס כללי, בעזרתה תוכל לקבל מוניטין של אחר מה-"תורמים לקהילה", ולא רק מהשואלים.

ניתוח תשובות, או: איך לדעת שפישלת ,STFW ו-RTFM

[עריכה]

למי שעדיין לא הצליח לפענח,

  • RTFM = Read The Fucking Manual
  • STFW = Search The Fucking Web

יש אמרה סינית עתיקת יומין שאומרת: אם קיבלת RTFM בתגובה, הבנאדם שדיברת איתו סבור שהיית צריך לקרוא את המדריך לפני ששאלת. סביר מאוד להניח שהוא צודק. קרא את המדריך.

אם קיבלת את ראשי התיבות האחרים בתגובה, הבנאדם שדיברתי איתו סבור שהיית צריך לחפש ברשת לפני ששאלת. סביר מאוד להניח שהוא צודק. חפש ברשת.

בד"כ כשתקבל את אחד מהשניים, הבנאדם שהפנה אותך למדריך קורא אותו ברגעים אלה ממש. זה אומר שהוא חושב ש:

  1. סוג המידע שאתה מנסה לאתר הוא קל מאוד לחיפוש, וכי אתה יכול למצוא אותו בעצמך.
  2. אתה תלמד יותר אם תזיע אחר חיפושו מאשר שתקבל אותו לפה בכפית של כסף.

התשובות הללו אינן צריכות להעליב או להכעיס אותך. ע"פ סטנדרטים של האקרים, הוא פשוט בחר להראות לך את הדרך הקשה אך הנכונה (לפי דעתו הסובייקטיבית). מומלץ לשאול במקום אחר במקום להטיח עליו תסכול, יאוש ושאר קללות עסיסיות במיוחד.

ניתוח תשובות באופן כללי

[עריכה]

מה לעשות אם אינך מבין את התשובה

[עריכה]

אם נתקלת בתשובה שאינך מצליח להבין, אל תמהר לרקוע ברגליך במקום ולדרוש הסברים או הבהרות. נסה את אותם הכלים שבהם השתמשת בחיפוש הפתרון לשם הבנת התשובה (פאקים, מנוע חיפוש, חבר בעל ידע, איתור מידע ברשת וכו'). אם עדיין תצטרך הבהרות, פרט מה ניסית ומה למדת כתוצאה מכך.

לדוגמא, בהנחה שאני משיב: "זה נראה כאילו אתה צריך לאפס את מכסות המחיצה שלך"

שאלה לא מוצלחת במיוחד תהיה: "ואיך עושים את זה?"

שאלה טובה תהיה: "קראתי את המדריך על המכסות, ונראה שפרמטרים א' ו-ב' עוסקים במחיקת ערכים ספצים מרשימת ההגבלות, אך איני יכול למצוא את האפשרות שתתן לי לאפס את כולן בבת אחת. האם פיספסתי משהו?".

כיצד להגיב לגסות רוח

[עריכה]

הרבה ממה שנראה כגסות רוח לשמה במעגלי ההאקרים - כוונתה אינה להעליב או לפגוע, אלא תוצאה של סגנון דיבור ישיר וללא הרבה "בולשיט מסביב", השייך לאנשים שבד"כ ובאופן טבעי עסוקים יותר בפתירת בעיות מאשר בלגרום לך להרגיש נוח במיוחד או חמימות יתר. אפילו אם אתה מרגיש שמישהו באמת ובתמים נטפל אליך, נסה לשמור על קור רוח ואדישות. רוב הסיכויים הם שאישיות בכירה ממנו תדאג לפנות אליו באופן אישי או לרסן אותו במקרה הצורך ובאמצעים העומדים לרשותם.

אבל, אם זה לא יקרה, וכן תאבד את עשתונותיך, יכול מאוד להיות שהאדם שכעסת עליו התנהג כמקובל בקהילה ודווקא אתה תראה כמי ששבר את כללי המשחק. כמעט זה מיותר לציין שדבר זה עלול לפגוע בסיכוייך לקבל את המידע או התשובות אשר חפצת להשיג.

מצד שני, אם נתקלת במקרה של גסות רוח בלתי נסבלת ובחוצפה שלא תעלה על הדעת, רשאי אתה לחבוט בהם בחזרה ע"י כך שתדון בהתנהגותם הבלתי מקובלת בפומבי, אבל יחד עם זאת, כדאי מאוד שלמתקפה הזאת יהיה ביסוס מוצק, וכי אתה בטוח שאתה רוצה להגיב באופן חריף או בוטה. הגבול בין להעיר נקודתית לבין לפתוח במלחמת ת'ארדים שתתפרס על 40 עמודים הוא כה דק, עד שאפילו האקרים בעצמם מעדיפים להימנע מלהיכנס למערבולות שכאלו. אם אתה חדש בקהילה, הסיכוי שלך להימנע מזה הוא קלוש למדי. אם הגעת לשם בכדי לחפש יותר ידע מאשר בידור, כדאי שתשמור על אצבעותיך הרחק מן המקלדת.

כיצד לא להתנהג כמו מפסידן

[עריכה]

רוב הסיכויים הם שתפשל מספר פעמים בקהילות ההאקרים או בפורומים - בדרכים שהוצגו במדריך זה או דומות להן. סביר גם להניח שיעירו לך על כך ויאמרו לך כיצד בדיוק פישלת, ויתכן שגם באופן בולט יותר משציפית לו.

כשזה קורה, הדבר הכי גרוע שאתה יכול לעשות באותו הרגע הוא לבכות על ההתנסות המרה, לטעון שפגעו בכבודך האישי, לתבוע התנצלויות, לצעוק, להאשים אחרים, לעצור נשימתך, לדפוק את הראש בקיר, לאיים בתביעות בבית משפט, לשמוע בריטני ספירס או להשאיר את מושב האסלה מורם. במקום כל אלה, הנה מה שאתה צריך לעשות:

תתגבר על זה. התנהגות זו היא נורמלית לחלוטין, ולמעשה - אפילו טבעית.

כללי ההתנהגות בקהילה אינן נקבעים בעצמם, אלא ע"פ אנשים שמשפצים אותם באופן פעיל הנראה לעין, ובפומבי. אל תתבכיין ותטען שהביקורת היתה צריכה להאמר באופן פרטי או בדוא"ל: זה לא עובד ככה. זה גם לא כ"כ יעיל במיוחד לטעון שהעליבו אותך באופן אישי כאשר מישהו חושב שהטענות שלך שגויות, או שדיעותיו שונות משלך.

זכור: כשהאקר אומר לך שפישלת, (לא משנה באיזו תקיפות) ואומר לך לא לחזור על אותה הטעות שוב, הוא בעצם מביע דאגה א' לך וב' לקהילה שלו.

בשבילו תהיה זו משימה הרבה יותר קלה להתעלם ממך באופן מוחלט ולסנן אותך אל מחוץ לחייו. אם אתה לא יכול להיות אסיר תודה על שהסב את תשומת ליבך, לפחות שתהיה בך את ההגינות לא לצפות שינהגו בך ביד רכה ולו רק בגלל שאתה רגיש במיוחד או חדש לקהילה.

שאלות טפשיות

[עריכה]

הרי לכם מגוון קלאסי של שאלות טפשיות אשר קיבצנו בעמל רב, וכמו כן מה האקרים חושבים בליבם כשהם מחליטים לפסוח עליהן.

  • שאלה: איפה אוכל למצוא תוכנה העושה א'?
  • שאלה: יש לי בעיות עם הווינדווס. התוכל לעזור?
  • שאלה: איך אוכל לקנפג את מעטפת הלינוקס שלי?
  • שאלה: יש לי בעיה בהתקנת לינוקס או הידור KDE, התוכל לעזור לי?
  • שאלה: איך אני יכול לפרוץ את סיסמת הרוט/להשתלט על ערוץ באיי-אר-סי/לקרוא דואר שלא שייך לי?
  • שאלה: ה{הכנס שם של תוכנה או מחרוזת SQL} שלי אינה עובדת.

דוגמאות

[עריכה]
  • שאלה: איפה אוכל למצוא תוכנה העושה א'?
    • תשובה: בדיוק באותו המקום שאנחנו נוכל למצוא אותה - במנוע חיפוש, כמובן. אלוהים ישמור, הלא כולם יודעים כיצד להשתמש בגוגל?
  • שאלה: יש לי בעיות עם הווינדווס. התוכל לעזור?
    • תשובה: בהחלט. אם אתה שואל אותי[1], זרוק את הזבל המיקרוסופטי הזה דרך החלון, והתקן מערכת הפעלה נורמלית הפועלת בשיתוף קוד פתוח כמו לינוקס או יוניקס.
  • שאלה: איך אוכל לקנפג את מעטפת הלינוקס שלי?
    • תשובה: אם אתה חכם דיו בשביל לשאול שאלה שכזאת, אתה בהחלט חכם מספיק בשביל לקרוא-את-המדריך-המזורגג.
  • שאלה: יש לי בעייה בהתקנת לינוקס או בהידור KDE, התוכל לעזור לי?
    • תשובה: אם תזמין אותי לביתך על כוס קפה ועוגת שוקולד, אני אשקול זאת בחיוב. עד אז, אולי כדאי שתציין FAQמהי בדיוק הבעיה בפרטי פרטים, תפנה לאחד מפורומי הלינוקס המקומיים או שתקרא בנושא.
  • שאלה: איך אני יכול לפרוץ את סיסמת הרוט/להשתלט על ערוץ באיי-אר-סי/לקרוא דואר שלא שייך לי?
    • תשובה: אתה חלאת המין האנושי על שבכלל העלת דברים כאלה על דעתך, ואידיוט מושלם שביזבזת את זמני על קריאת השאלה.
  • שאלה: ה - {הכנס שם של תוכנה או מחרוזת SQL} שלי אינה עובדת
    • תשובה: שמחת זקנתי על ראש התורן. זו איננה שאלה, ואני לא ממש מעוניין לשחק "20 שאלות" עימך. יש לי דברים יותר טובים לעשות עם זמני. כאשר שאלות כאלה נשאלות, תגובתי הנורמלית בד"כ תיראה כך:
  1. מצויין, יש לך עוד משהו להוסיף?
  2. אוו, כמה מצער. מקווה שתצליח להתגבר על הבעיה.
  3. אה, ואיך זה מתקשר אלי בדיוק, רק תזכיר לי?

שאלות טובות ושאלות רעות

[עריכה]
  • שאלה טיפשית: איפה אוכל למצוא חומר בנושא Foony Flurbamatic?
    • זוהי שאלה שפשוט מתחננת ל־STFW בתגובה.
  • שאלה חכמה:ניסיתי למצוא מידע על "Foony Flurbamatic 2600" בגוגל, אך לא קיבלתי רמזים או מידע רלוונטי. האם מישהו יודע היכן אוכל למצוא מידע הקשור לתכנות בנושא?
    • עושה רושם כי הבחור באמת חיפש ברשת לפני ששאל, וכי יש לו בעיה אמיתית.
  • שאלה טיפשית: אינני מצליח להדר את {הכנס שם של תוכנה}, ונראה שיש משהו דפוק בקוד המקור.
    • הוא מניח אוטומטית כי מישהו אחר פישל, אידיוטי מצידו.
  • שאלה חכמה: אינני מצליח להדר את {הכנס שם של תוכנה} תחת נוליקס .6.2, קראתי את ה־FAQ, אבל לא צוינו שום בעיות מיוחדות תחת הפצה זו. כך נראה ניסיון הההידור שלי... {כמה הודעות שגיאה}, האם עשיתי משהו שאינו כשורה?
    • הוא ציין את סביבת העבודה שלו, קרא את ה־FAQ, הדביק הודעות השגיאה, ולא הניח כי זו אשמתם של אחרים. לבחור הזה בהחלט מגיע יחס.
  • שאלה טיפשית: יש לי בעיות עם לוח האם. התוכלו לעזור לי?
    • לא ממש, לא.
  • שאלה חכמה: ניסיתי את א׳, את ב׳, ואת ג׳ על לוח אם {מודל ספציפי}. כשזה לא עבד, ניסיתי את ח׳, את ט׳ ואת י׳. כדאי לשים לב לתופעה המעניינת שקרתה כשניסיתי את ג׳, לא רע - אבל מצד שני לא בדיוק מה שציפיתי לו. מהם הסימפטומים הרגילים של ב׳? וגם, האם יש לכם רעיונות לעוד ניסויים שאוכל לערוך בשביל לפתור את הבעיה?
    • הבנאדם הזה שווה תשובה. הוא תיאר דרכים אפשריות ואינטלגנטיות לפתרון הבעיה באופן אקטיבי במקום סתם לחכות לישועה משמיים.

אם אינך מצליח לקבל תשובה אחרי הכל

[עריכה]

אם אינך מצליח לקבל תשובה, בבקשה אל תיקח את זה ללב או באופן אישי, ותחשוב שאיננו רוצים לעזור לך.

לפעמים אנשים בסביבה פשוט לא יודעים מה להשיב. אין תגובה והתעלמות הם שני דברים שונים, למרות שלפעמים קשה מאוד להבחין בהבדל.

באופן כללי, לחזור על אותה שאלה בשנית הוא רעיון גרוע ולא יתקבל בברכה.

תמיד תוכל לשאול במקום אחר אם לא קיבלת מענה, אך אנשים בד"כ נוטים להפגין סלידה מחזרה של שאלות מספר פעמים ברצף.

כמו כן, בעולם הלינוקס יש המון חברות מסחריות שישמחו לעזור לך, גדולות כקטנות (היותר ידועות שבהן היא רדהאט ולינוקס-קאר, אך ישנם גם רבות אחרות). אל תירתע מהרעיון של לשלם עבור תמיכה, אחרי הכל, אם למשל המנוע במכוניתך היה מעלה עשן יום אחד, סביר להניח שהיית לוקח אותו למוסך.

זכור, אפילו אם קיבלת את התוכנה בחינם, אל תצפה שגם התמיכה תמיד תבוא בחינם.

בתוכנות פופולריות כמו לינוקס למשל, יש בממוצע 10,000 משתמשים לכל מתכנת. העומס בשבילו הוא קשה מנשוא גם ככה, ואין סיכוי שיוכל להתפנות לכולם. אפילו אם תשלם עבור תמיכה, אתה עדיין תצא בזול מאשר אם היית צריך לשלם עבור התוכנה עצמה (ותמיכה בתוכנות קוד-סגור היא גם בד"כ יותר יקרה מאשר תמיכה בתוכנות קוד-פתוח).

כיצד להשיב לשאלות של אחרים

[עריכה]

היה עדין - מתח הנגרם מבעיות יכול להניע אנשים להתנהג בגסות רוח או בצורה טפשית אפילו אם בד"כ הם לא ממש כאלה.

אם אינך בטוח בתשובתך, ציין זאת! תשובה הנאמרת בקול בטוח אך למעשה שגויה או בלתי מדוייקת - יותר גרועה מלא להגיב כלל.

אם אתה לא יכול לעזור, לפחות אל תהרוס.

אל תתבדח עם אנשים ותתן להם "טיפים" שיהרסו את מחשבם. הקורבן התמים יכול לפרש את אלו הבדיחות כהוראות מפורשות ולגרום נזק ממשי למחשבו.

אם זיהית שאלה של עצלן, או אחד שלא טרח לחפש ברשת - תשובה הגיונית ומוצדקת תהיה להשיב לו ב-RTFM, אך זה יהיה אף יותר טוב אם תתן לו כתובת מדוייקת למדריך, או אפילו מילות חיפוש להקיש בגוגל.

תן דוגמא אישית טובה. אל תטיח האשמות במישהו המנסה להשתמש בכלים הלא נכונים או בגישה הלא נכונה. הראה לו מהם הכלים הנכונים, שפצר את השאלה.

תרום לקהילה. כשאתה נתקל בשאלה טובה, חשוב איך תוכל לשנות את הפאק או המדריך בכדי שאנשים אחרים לא יתקלו יותר בבעיה הספציפית הזאת. לאחר מכן, שלח את הטלאי לאחראים על כך.

מקורות קשורים

[עריכה]

אם אתה צריך מדריך אשר יסביר לך איך יוניקס, אינטרנט, ומחשבים אישיים עובדים - נסה את המדריך הבא: The Unix and Internet Fundamentals HOWTO

כאשר אתה משחרר תוכנה שכתבת, או טלאים לאחד קיים: נסה לעקוב אחר ההוראות פה: Software Release Practice HOWTO

  1. ^ לשאלות בעניין ווינדוס פנה לתמיכה שלהם.