תכנות לילדים באמצעות Game Maker/פק-מן/צעד 1: פקמן
מתוך ויקיספר, אוסף ספרי הלימוד והמדריכים החופשי.
[עריכה] הכנה לדרך
תמיד כדאי להתחיל עם משהו עובד, לכן דבר ראשון צריך ליצור חדר ולהפעיל את המשחק כדי לוודא שאנחנו מתחילים ממשהו עובד.
כדאי לשמור את המשחק בשם pacman - פקמן.
עכשיו צריך להתחיל להוסיף לו אובייקטים. אלו אובייקטים נצטרך במשחק?
|
עכשיו תורך: לכתוב את כל האובייקטים שצריכים להופיע במשחק פקמן. כדי לוודא שלא שכחת אף אובייקט, כדאי לשחק שוב במשחק, או לצפות במישהו אחר משחק. |
אם הגעת לרשימה דומה לשלי, אז יש לך די הרבה אובייקטים לתכנת:
רשימת אובייקטים
- פקמן
- רוחות רפאים
- נקודות שפקמן אוכל
- כדורי כוח שהופכים את הרוחות לאיטיות ופגיעות
- פירות שנותנים הרבה נקודות
- קירות המבוך שמונעים מעבר מפקמן ומהרוחות
(יכול להיות שהרשימה שלך קצת שונה. זה בסדר - כמו הרבה דברים, גם תוכנה אפשר ליצור בדרכים שונות.)
כדי ליצור את המשחק, נעבור על האובייקטים האלה אחד-אחד עד שנגמור לתכנת את כולם. הרשימה הזאת תהיה רשימת העבודה שלנו, ובעזרתה נוכל לראות מה נשאר לעשות כדי להשלים את המשחק.
ממה מתחילים?
לדעתי כדאי תמיד להתחיל ממה שיאפשר לבדוק את המשחק כמה שיותר. אחרת עלולים לתכנת הרבה מאוד דברים, להשקיע הרבה זמן ומרץ, ורק בסוף לגלות פתאום כל מיני שגיאות או דברים שלא מתאימים או שעדיף לשנות. כשכבר יש הרבה דברים במשחק, קשה יותר לשנות אותו, ואם יש בעיות קשה יותר לגלות מה גרם להן. לכן חשוב מהתחלה לבדוק כמה שיותר.
אז איך יודעים מה מאפשר לבדוק הכי הרבה? פשוט מאוד: מה שאפשר לשחק איתו יותר. במשחקים, הבדיקה היא המשחק. אם אי אפשר לשחק - אי אפשר לבדוק. ובמשחק פקמן, ברור שאי אפשר לשחק בלי פקמן, לכן דבר ראשון צריך ליצור את האובייקט פקמן.
[עריכה] אובייקט פקמן
אז בואו ניצור את פקמן. בשביל זה צריך:
- להוסיף אובייקט חדש.
- לשנות את שמו ל-pacman.
- ליצור לו דמות חדשה. יש דמויות מתאימות לפקמן בין הדמויות שמגיעות עם Game Maker
- בתיקיה pacman. ניקח משם את הפקמן שמחייך אלינו - pacman_stand.
- להוסיף לחדר שיצרנו קודם מופע של האובייקט פקמן.
[עריכה] תנועה באמצעות החצים
פקמן צריך לנוע כשהמשתמש לוחץ על מקשי החצים - ימינה, שמאלה, למעלה, ולמטה. אבל להבדיל מהמחבט במשחק פונג, הוא לא צריך לעצור כשמשחררים את מקש החץ - הוא עוצר רק אם הוא מגיע לקיר (שכרגע עוד אין לנו).
|
עכשיו תורך: לתכנת את פקמן כך שינוע בתגובה להקשה על מקשי החצים. באנגלית הם נכתבים כך:
|
לא לשכוח לוודא שכשלוחצים על כל אחד מהחצים פקמן באמת זז לכיוון המתאים.
באיזו מהירות פקמן צריך לזוז? קשה לדעת - רק אחרי שמשחקים קצת אפשר להרגיש אם המהירות שבחרנו מתאימה או שצריך לשנות אותה. לכן כדאי לדאוג שיהיה לנו קל לשנות את המהירות הזו אם נרצה. בשביל זה נצטרך לשנות קצת את פעולות התנועה - לעשות refactoring.
הפקמן שלנו יכול לנוע על המסך, אבל הוא לא נראה כמו במשחק האמיתי: הוא ממשיך לחייך אלינו כל הזמן במקום להפנות את הפנים הצידה לכיוון התנועה שלו.
אז בואו ניכנס יותר לעומק לטיפול באיך שפקמן נראה - צעד 2: דמויות מונפשות
