לדלג לתוכן

פרסית

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי



100%


השפה הפרסית היא השפה המדוברת כיום בעיקר באיראן, באפגניסטן ובטג'יקיסטן (שבהן פרסית היא השפה הרשמית) ובמדינות רבות ביבשת אירופה ואמריקה (וגם בישראל) שבהן חיים פרסים רבים יוצאי-איראן (בעיקר בשל המהפכה האיסלאמית ב-1979). השפה מדוברת בפי 60-80 מיליון דוברים (ע"פ הערכות ב-2006) ונמצאת במקום ה-22 המדוברת ביותר בעולם.

השפה הפרסית באיראן נקראת فارسی‌ (Farsi), שהיא שיבוש ערבי למילה پارسی‌ (Parsi) שהייתה שגורה בתקופת ימי הביניים. השיבוש של המילה הוא חלק מתהליך רחב-היקף של שינויים שחדרו לפרסית מהערבית שהתחיל בתקופת כיבוש פרס ע"י האימפריה המוסלמית (שנת 644), תהליך שבו הכתב הפרסי העתיק שונה לכתב ערבי וכן אוצר-מילים רחב מאוד נשאל מערבית. השפה הפרסית כיום מושפעת משפות רבות כמו ערבית, רוסית, צרפתית ואנגלית בהתאם לאירועים ההיסטוריים שקרו באיראן (להרחבה: היסטוריה של איראן). מבחינת הדקדוק, לפרסית יש דקדוק הודו-אירופאי שדומה יותר לשפות כמו אנגלית וצרפתית. כמו-כן, הדיאלקט האפגני של השפה הפרסית נקרא באפגניסטן داری (Dari) ויש בו מעט שינויים מהפרסית של איראן, בעיקר באוצר-המילים ובהגייה. בטג'יקיסטן, אוזבקיסטן ורוסיה, הפרסית נכתבת בכתב קירילי ונקראת בשם המקומי טאג'יקי (тоҷикӣ).

יש לציין שספר זה מלמד את השפה הפרסית המדוברת כיום באיראן, ולא דיאלקטים אחרים או פרסית קדומה. לא נדרש כל ידע קודם, הספר מתחיל ממש מההתחלה, אולם ידע בערבית יכול מאוד לעזור. בנוסף, אני ממליץ לקרוא על התרבות הפרסית ועל ההיסטוריה של איראן, שחשובה לא פחות מלדעת את השפה ואף יכולה לסייע ולהועיל בלמידה ("שפה מספרת תרבות").

לאלו התוהים למה חשוב ללמוד פרסית, הנה כמה נקודות חשובות:

  • השפה הפרסית קרובה מאוד לשפות כמו אורדו ובלוצ'י (פקיסטן), טורקית, ערבית, ומהצד השני לשפות כמו אנגלית, צרפתית, רוסית. ידע של השפה הפרסית יכול לסייע רבות ללמוד ביתר-קלות את השפות האלו (יותר בכיוון של אורדו, טורקית, ערבית).
  • ידע שפתו של האחר היא כלי מוכח ליצירת קשרים חברתיים יציבים וארוכי-טווח עם דוברי השפה, ובמקרה שלנו - ליצור קשרים עם יוצאי איראן או לחלופין עם דוברי פרסית בארץ. עלי לציין שכיום רובנו בעלי דעה שלילית על איראן, אולם חשוב לזכור שתושבים איראיניים רבים אם לא מרביתם אינם שונאי-ישראל ובעד הנחלת דמוקרטיה באיראן, והשלטון האיסלאמי באיראן (שעלה במהפכת 1979) כלל אינו מייצג את דעתם של התושבים וחשוב לזכור זאת כי רבים מתבלבלים. יתר על כן, רוב הפרסים במדינות המערביות הם בעלי דעה שלילית מאוד על השלטון האיסלאמי באיראן שכן רובם היגרו מאיראן בעקבות המהפכה. חשוב לזכור שלפני המהפכה (תחת שלטון השאה), איראן הייתה המדינה המוסלמית היחידה שהייתה ביחסים ידידותיים עם ישראל הצעירה (להרחבה: יחסי ישראל-איראן).
  • השפה הפרסית היא הכלי הטוב ביותר של חיל המודיעין הישראלי (צה"ל) לאסוף מידע על הרפובליקה האיסלאמית של איראן שעוינת לישראל (עוינות שמתבטאת בהעשרת אורניום לכדי נשק גרעיני שמאיים על ביטחון ישראל וסיוע לגורמים העוינים את ישראל כגון חמאס וחיזבאללה), שמידע זה הינו נכס של צה"ל ורק הוא יכול לסייע באמת להילחם בשלטון באיראן. לכל מי שמתכנן להתגייס לחיל המודיעין, עליו לקחת זאת בחשבון.

קישורים חיצוניים

[עריכה]
ויקימסע מדריך טיולים בוויקימסע: שיחון פרסי
  • כדי לראות את הכתב הפרסי בצורה נכונה, יש להתקין את הגופן Scheherazade. להורדה, לחצו כאן.
  • אפשר להיעזר בערכים בוויקיפדיה על איראן על ההיסטוריה והתרבות שלה, והתרבות הפרסית [אנגלית]. מי שיכול אז רצוי גם לקרוא בוויקיפדיה האנגלית שבה יש הרבה יותר חומר, וכן אני ממליץ לצפות בסירטונים באתר YouTube שקשורים באיראן.

כלים ועזרים

[עריכה]