היסטוריה לבגרות/היהודים באירופה וצפון אפריקה בתקופת השואה/הולנד

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי



1)זמן כיבוש,דרגת הכיבוש ודרכי שלטון[עריכה]

זמן הכיבוש של השלטון הנאצי בכיבוש הולנד בליל 9-10 במאי בו פלשו הגרמנים להולנד . וכבר אחרי כמה ימים נכנעה הצבא ההולנדי ב-14 במאי

2)ביצוע המדיניות הנאצית כלפי היהודים במדינה שנבחרה[עריכה]

כבר באוגוסט 1940 התחילו לדלוף ידיעות על המדיניות האנטי יהודית שתיכנן הממשל הגרמני בהולנד . בסמפטמר נאסרה הופעתם של היהודים , חוץ משבועון אחד בודד שהפך לכלי התקשורת היחיד בין היהודים בהולנד . כמובן שבאותו הזמן נאסר על היהודים להיות מנהלים במשרדי ממשלה, ולעסוק בעבודה כל שהיא שקשורה למדינה . השלטון הגרמני בהולנד חייב את כול העובדים למלות טופס שהשאלה בו היא האם הוא יהודי או נשוי ליהודייה . הדבר גרם לתסיסה בציבור. בנובמבר ניתנה הוראה מפורשת שעל היהודים לעזוב את תפקידם כעובדי מדינה. אחרי שהשלטון הגרמני ה-s.s "טיהר" את היהודים מהשלטון הוא התחיל במדיניות כלפי היהודים הוא אסר עליהם להופיע ברחובות להגביל אותם בשעות קנייה בחנוית . בקיץ 1941 נאסר על היהודים להופיע במקומות ציבור כמו : פארקים מקומות רחצה ובתי מלון הגרמנים אסרו על מרצים באונברסיטאות לעבוד. וחייבו על כל היהודים להעביר את רכושם למדינה . השלטונות הגרמנים חחיבו את היהודים לענוד טלאי צהוב וב- 1942 מתחילים השילוחים למחנות ההנשמדה אושוויץ וסביבור, עד שיחרורה של הולנד רצחו הנאצאים כ 77% מהיהודים בהולנד שעמד על כ-140000 יהודים.

3)יחס האוכלוסייה המקומית אל היהודים והגורמים לכך[עריכה]

בתחילת הכיבוש הנאצי, האוכלוסיה ההולנדית לא התנגדה במיוחד למידניות הנאצים כלפי היהודים. כאשר התחילו מילואי הטפסים מי יהודי ומי לא רק מעטים התנגדו . יחידים שהתנגדו לשביתות היו הסטודנטים שהתנגדו לפיטורי המרצים הבכירים באונברסיטאות . בסתיו 1941 . יהודים רבים נרצחו ונשלחו למחנות ההשמדה . התחילה התנגדות של האוכלוסיה בהולנד למדיניות הנאצית כלפי יהודים התרחשו שביתות : כל המפעלים הגדולים ושירותי הציבור שבתו , השביתה לא פסקה בעיר הגדולה אמסטרדם אלה המשיכה האלה לערים אחרות. הממשל הגרמני העמיד את התושבים בפני שתי ברירות . אהדה כלפי היהודים או הצטרפות לממשל הנאצי. הולנדים,היו מוכנים לעזור לנאצים להעביר את היהודים למחנות המעבר ומשם למחנות ההשמדה .

4)דרכי התארגנות והתמודדות של היהודים בימי הכיבוש הנאצי[עריכה]

הגרמנים דרשו מהיהודים להקים תנועה מין מוצעה יהודית ולכן הוקמה יוסדה ראט . מועצה זו התחילה בראשיתה באמסטרדם ולאחר מכן התפשטה בערים אחרות . לאחר שהגרמנים הרחיקו את הילדים היהודים מבתי הספר נאלץ יוסדה ראט להקים בתי ספר עבור היהודים הללו .