לדלג לתוכן

גידול חיות מחמד/דגים

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי
בנית בריכת דגים

מה הם דגים

[עריכה]

דגים הם המחלקה הגדולה ביותר מבין המיתרנים; ישנם יותר מינים של דגים מאשר מיני עופות, יונקים וזוחלים גם יחד! דגים הם מחלקה מגוונת ביותר וגם מעניינת מאוד. דגים כמובן, חיים במים. ישנם שני סוגי דגים שמעניינים אותנו, והם דגי מים מלוחים ודגי מים מתוקים. גידול דגי מים מלוחים קשה במידה ניכרת מגידול דגי מים מתוקים משום שנדרש ציוד לשמירה על ריכוז המלח במים.

למה לגדל דגים

[עריכה]

ישנן סיבות רבות לגידול דגים בכלל, אך גידול של דגים כחיות מחמד הינו, באופן יחסי לחיות אחרות כגון כלב או חתול, קל בהרבה. הם אינם דורשים תשומת לב רבה (למעשה עודף תשומת לב עלול להרוג אותם!) והם אינם מרעישים ואינם מלכלכים. אנשים רבים רואים באקווריום כקישוט וכרהיט מרגיע.

למה לא לגדל דגים

[עריכה]

דגים הם, למרות הכל, יצורים חיים, נושמים ואף מתקשרים. גם לדגים יש תחושות. למרות הדעה הרווחת (משום מה) שלדגי זהב יש זיכרון של 3 שניות, לדגים יש זיכרון, והם שומעים, רואים, מריחים וחשים טוב יותר מבני אדם. דגי זהב מסוגלים לראות קשת רחבה של צבעים הנעה מתת-אדום לעל-סגול.
למרות הכל, דגים עדיין צריכים מעט תשומת לב, אחרת הם ימותו, ואי-אפשר לצפות שיהיה ניתן להשאיר אקווריום ללא השגחה לתמיד.

דגי מים מתוקים

[עריכה]

ישנן שתי דרכים עיקריות לגדל דגים. האחת היא בבריכות, והשניה היא באקווריום.

גידול דגים בבריכה

[עריכה]

גידול דגים באקווריום

[עריכה]

כדאי לדעת:

יש לקנות את הדגים רק אחרי שכל השלבים בחלק זה הושלמו (לפחות 3 ימים)! אחרת הדגים יפגעו!

ראשית, עלינו לבחור את האקווריום. אקווריום הינו בעקרו מיכל מים. גודל האקווריום קובע את סוג הציוד שאנו צריכים על מנת לתחזק אותו. אקווריום גדול ידרוש משאבה חזקה יותר, מחד, אך יאפשר גידול דגים גדולים יותר ויצור מסנן ביולוגי טוב יותר (בהמשך נדרש לנושא זה). גודל האקווריום נמדד בישראל בליטרים (בארה"ב בדרך כלל בגלון). על מנת לחשב את גודל האקווריום כופלים את אורך המימדים שלו: אורך כפול רוחב כפול עומק. ניתן כמובן, למי שרוצה, לבנות את האקווריום בעצמו. לשם כך, ניתן ללכת לזגג אשר יחתוך לכם את קירות הזכוכית הרצויים. את הלוחות ניתן להדביק בעזרת דבק סיליקון שקוף, מהסוג שמשתמשים לאיטום חלונות. אין להשתמש בסיליקון שמכיל חומרים אנטי-בקטריאליים או אנטי-פטריתיים משום שהם עלולים לחדור למים ולפגוע במסנן הביולוגי. כמו-כן, אין לשטוף את הלוחות או האקווריום בסבון. סבון מזיק לדגים. שטיפה במים של הלוחות היא כמובן מותרת בכל מקרה.

כדאי לדעת:

לדבק סיליקון לוקח כ-24 שעות להתייבש לחלוטין. אין לשים מים לפני כן, משום שדבק סיליקון פולט חומצת חומץ (ריח חזק של חומץ) בזמן התקשותו וזו מזיקה לדגים. מלבד זאת האקווריום עלול להתפרק.

לאחר שבניתם או קניתם את האקווריום שבו תרצו לגדל את דגיכם, זה הזמן להניח את הקישוטים והמצע. אם אתם מעוניינים במסנן ביולוגי (כדאי!) יש לקנות מבעוד מועד ולהניח לפני המצע. ניתן גם לבנות בעצמכם. אנו נדון בנושא המסנן הביולוגי בהמשך. לא כדאי לשים מצע של חצץ גיר או דומיו בשל ההרכב הכימי שלו. גיר הוא בסיסי ואנו צריכים מצע נייטרלי. מצע של גרניט (חלוקי נחל קטנים - 5-10 מ"מ טובים במיוחד) הוא נייטרלי ולכן טוב. מניחים את כל הצינורות וכל המסננים עכשיו.

כדאי לדעת:

אקווריום בגודל בינוני שוקל כ-50 ק"ג. זהו משקל של אדם בוגר. מכיוון שהאקווריום עשוי זכוכית, הוא אינו יכול לשאת את המשקל ללא תמיכה של הרצפה. על כן, לא ניתן להזיז את האקווריום לאחר שמולא במים מחשש שישבר. זה נכון בעיקר לאקווריומים גדולים (מעל 50 ליטר). אקווריומים קטנים מאוד ניתן להזיז ללא חשש.

כעת יש למלא את המים לדגים. מי ברז יתאימו בשלב זה. אין שום צורך במים מיוחדים לדגים. למרות זאת, מי-ברז מגיעים בתוספת כלור או ברום שהוא חומר רעיל. הוא רעיל במיוחד לדגים כשם שהוא רעיל לנשימה אצל בני אדם. על מנת שלא לגרום נזק לדגים, יש להשאיר את המים עומדים ללא כיסוי למשך לפחות 3 ימים. לאחר 3 ימים לפחות ניתן לסור לחנות החיות הקרובה למקום מגוריך ולרכוש את הדגים וצמחי המים. ניתן כמובן, להשיגם בדרכים אחרות. לעיתים קרובות במקווי מים ישנם גם חלזונות מים מתוקים. אלו יכולים גם הם להוות קישוט וחיות מחמד. אין צורך ביותר מכמה אחדים, חלזונות מתרבים בקצב מהיר מאוד. בשלב זה ניתן להכניס את צמחי המים לדגים ואת החלזונות (אם יש). כעת ניתן להפעיל את המשאבות (יש לפעול לפי הוראות היצרן!). בשלב זה צריכה להיות זרימה של מים או אויר נראית לעין.
הזמן שבין קניית הדגים לבין הכנסתם לאקווריום צריך להיות עד שעה (עדיף פחות). דגים מגיעים בשקיות ניילון סגורות המכילות כמחצית נפחן אויר וחצי מים. האויר בשקית משמש לנשימתו של הדג. דגים לא נושמים מים. הם נושמים חמצן המומס במים כשם שמלח נמס במים. על כן, גם דגים מתים אם משאירים אותם הרבה זמן ללא אויר. דגים יכולים לחיות ללא נזק בדרך כלל כשעה וחצי בתוך שקית מחנות חיות, בתנאי שאין הרבה דגים שם. אין לשים את הדגים מיד באקווריום. פעולת הכנסת הדגים צריכה להעשות כך:

  • מכניסים את השקית עם הדגים סגורה לאקוריום. השקית תצוף על המים והדגים ינסו לצאת.
  • לאחר כ-30 דקות (השוואות טמפרטורות) יש להוציא את הדגים בעזרת רשת לאקווריום, מבלי לשפוך את המים שבשקית לתוך האקווריום.
  • מן המים שבשקית ניתן להפטר.

ראשית, אין להכניס את הדג למים מיד, משום שדגים הם חיות רגישות מאוד. במיוחד דגים רגישים לשינויים בחום המים. המים שהם מגיעים בשקית, הם לרוב חמים יותר מן המים שבאקווריום והמעבר המהיר מחום לקור מכניס את הדג למצב של הלם אשר עלול להרוג אותו. אם הכנסתם את הדג מוקדם מדי לאקווריום, הוא ישקע לתחתית האקווריום וימעט בתנועה. זה גם עלול לקרות בכל מקרה, מכיוון שדגים גם רגישים מאוד לשינויים בחומציות המים, דבר שעליו השליטה שלנו (ללא ציוד מיוחד) מוגבלת. את המים שבשקית לא מכניסים מיד לאקווריום מכיוון שהשקית עלולה להכיל טפילים ומחלות שאין אנו מעוניינים להעביר לשאר הדגים באקווריום שלנו.

מחלות דגי מים מלוחים

[עריכה]

ראו גם

[עריכה]