GIMP/בהירות וניגודיות צבע
מוטיבציה ורעיון כללי
[עריכה]תמונות מצלמה דיגיטלית מעטות נחנו בבהירות/ניגודיות מושלמות. רובן יכולות להרוויח מדרגה זו או אחרת של התאמה בגימפ. רוב האנשים לא מודעים לכוח שיש לנגיעות קלות אלו בהענקת מראה מקצועי לתמונות, ועשייתן טיפה יותר מעניינות לעין. להלן רשימה לא קצרה של שיטות מעניינות, חלקן פשוטות יותר וחלקן פחות, לשיפור בהירות וניגודיות צבע. תיאור מדויק של כל הכלים של גימפ שמוזכרים בהמשך דף זה הוא מעבר ליריעת המדריך הנוכחי. כאן נתמקד יותר ברעיון שעומד מאחורי שימוש בכלי זה או אחר בהקשר שלנו, או בסיבה שהשימוש בכלי הוא בעל משמעות בהקשר זה. במקרה שתזדקקו לתיאור מפורט יותר באשר לאיך כלי זה או אחר עובד, אנו מציעים לקרוא ב [ http://docs.gimp.org/ |מדריך הרשמי של גימפ] (כרגע אינו מצוי בעברית למרבה הצער).
לאחר שאמרנו זאת, נציין שנעשה ניסיון לספק הליך עבודה מפורט יותר בשיטות שבתחילת המדריך, וככל שמתקרבים לסופו השיטות מפורטות בצורה סכמטית יותר למרות שהן לא בהכרח מיועדות למשתמשים מתקדמים יותר. לכן, אם אינכם מבינים את הנאמר באחד הסעיפים, סביר שהדבר מוסבר במקום מוקדם יותר.
חלק מההתאמות שמתוארות כאן הן יותר אמנותיות, סובייקטיביות ו"גובות מחיר" מהאיכות האובייקטיבית של התמונה. למשל, ניגודיות גדולה מעניקה לתמונה עומק, אך ערכים גבוהים מאוד של ניגודיות עשויים לגרום להסתרה של פרטים חשובים באזורי צללים ואזורי תאורת יתר. אף על פי כן לעתים זה בסדר, אם דבר זה מביא להדגשה טובה של האובייקט המבוקש. באופן כללי ענייני ניגודיות/בהירות נובע מצילום תמונות בכוון השמש, דבר שמביא ליצירת אזורי הצללה ו"תמונה שרופה". אלו עשויים להיות קשים לתיקון ללא הטכניקות המתקדמות שבן נדון בהמשך עמוד זה.
מצלמה דיגיטלית אינה כלי טלפתי, ואין ביכולתה לנחש את החשיפה המושלמת בעיניכם עבור כל תת-אלמנט בתמונה תוך שמירה על ניגודיות/בהירות כוללות מאוזנות, לכן היא עושה טעויות רבות בקביעת ערכים אלו..
טכניקות עידון תמונה
[עריכה]שימו לב שאף על פי שחלק מהטכניקות הרשומות כאן פועלות כמצופה, חלקן בעלות יכולת מוגבלת ומתאימות במקרים מסוימים ואינן מתאימות במקרים אחרים. הנה כמה דרכים לצמצם השפעות בלתי רצויות ולהשגת תוצאות משביעות רצון.
שכבות שקיפות חלקית
[עריכה]שכפלו את שכבת התמונה המקורית. ערכו את העותק העליון. לאחר העריכה, בדיאלוג השכבות, בחרו את השכבה שערכתם והחליקו את שנתת השקיפות (Opacity) מ 100% לשמאל להגברת שקיפות עד להשגת התוצאה הרצויה.
עומק סיביות גבוה
[עריכה]גימפ 2.8 תומך בערוצים עם עומק של 8 סיביות בלבד. דבר זה מובחן מאוד עבור אלה מאיתנו שעוסקים בתיקוני צבע, מאחר ואפילו במקרים בהם התמונה המקורית הייתה בעלת עומק 8, פעולות ב 16 סיביות מפחיתות בצורה דרמטית שגיאות עיגול. דבר זה בא ליידי ביטוי כאיבוד מידע/פרטים וכפערים בהיסטוגרמת התמונה, במיוחד כאשר נעשו חזרה על פעולות ושכפול או הוספת שכבות. כדי לעקוף מצב זה ייתכן ותרצו להשתמש בגימפ בגרסה 2.9, או להשתמש ב־| G'mic משורת הפקודה.
שימוש בשכבות שימור HVS
[עריכה]כל תמונה ניתנת לחלוקה פנימית של גוון (Hue), כלומר צבע , רוויה (Saturation) כלומר כמה רחוקה צבעוניות התמונה משחור-לבן, וערך (Value), כלומר בהירות. אם, לדוגמה, ברצונכם להתאים את ערכי הבהירות בלבד, תוכלו לשכפל את השכבה המקורית. שכבה עם הרוויה המקורית של התמונה, מעל השכבות ששיניתם, תשמר את הרוויה המקורית. שכבה עם הגוון המקורי תשמר את הגוון. מצב 'צבע' בעירוב צבעים ישמר הן גוון והן רוויה, דבר שיבטיח שרק בהירות התמונה תשתנה.
טכניקות כלליות לשיפור ניגודיות/בהירות
[עריכה]Menu > Colors > Brightness-Contrast
[עריכה]זה הבסיס. מקום טוב להתחיל בו אך לעתים קרובות קצת יותר מידיי "הכל או כלום" (כלומר ניזוק סביבתי גדול מידיי לתמונה).
רמות צבע: Menu > Colors > Levels
[עריכה]צעד אחד מעבר ל - Brightness-Contrast. לעתים קרובות מספיק עבור תיקוני הצבע הנדרשים, במיוחד תמונות מעורפלות או בעיות איזון לבן "[ https://en.wikipedia.org/wiki/Color_balance%7C white balance]". התמונה שלכם מוצגת בכלי זה פיקסל אחרי פיקסל בהיסטורגמה, עם הפיקסלים הבהירים ביותר מימין, והכהים ביותר משמאל. לעתים קרובות, התמונה שלכם לא תשתמש בטווח הבהירות המלא שמתאים עבורה (דבר שגורם לתמונות עם מראה "שטוח"). התרופה הא להזיז את המשולש השחור ימינה עד שיגיע לקצה הרכס המופיע בהיסטוגרמה (או לעתים קרובות אף מעט לתוך אזור זה), ואז להזיז את המשולש הלבן (שבאיור הפיקסלים הבהירים ביותר) שמאלה, עד שהוא מגיע לרכס מקצה זה. לסיום, הזיזו את המשולש האפור (במרכז) ושחקו עד שתת הגוונים בתמונה נראים הכי טוב.
שימו לב שכלי זה מאפשר לבצע נורמליזציה כזו על ערוצי צבע בנפרד (בחרו את הערוץ המבוקש בכפתור "Chanel" בראש החלון של הכלי) לפי אותם עקרונות שתוארו בסעיף הזה. זוהי דרך נחמדה להיפתר מהילות צבע שנובעות מעריכת התמונה.
גם כאן החיסרון עם שיטה זו שהיא לעתים קרובות "הכל או כלום" מידיי למטרת תיקון בהירות/ניגודיות.
עקומות צבע: Menu > Colors > Curves
[עריכה]צעד נוסף קדימה הוא כלי עקומות הצבע. כלי זה מאפשר לעשות כל מה שכלי רמות הצבע מסוגל לו, על מס' נקודות רב יותר. באופן כללי, בעת השימוש, תרצו לדגום את האזור אותו תרצו לתקן. ואז, התאימו את העקומה שמעל ההיסטוגרמה של הכלי בהתאם למטרה (שימרו את העקומה חלקה במידה ידועה שכן אנו עוסקים כאן בתיקון תמונה). על אף השליטה הגדולה שכלי זה מאפשר, גם כאן עשוי להיות מצב של "הכל או כלום", ותמונות רבות יכולות להשתפר בעזרת שיטות תיקון מורכבות יותר.
Menu > Colors > Auto >Normalize
[עריכה]כלי זה ימתח את היסטוגרמת הצבע כדי לבער אזורים מתים ולספק איזון לבן טוב, ולא יהרוס שום מידע על צבעוניות התמונה. זהו בד"כ אמצעי בטוח בהשוואה שליטות אחרות. אך לעתים קרובות הוא פסיבי מידיי.
Menu > Colors > Auto > White Balance
[עריכה]שלא כמו Normalize מהסעיף הקודם, שיטה זו תסיר מידע "חלש" כדי לספק "איזון לבן" מוצלח. לעתים שיטה זו עובדת טוב, ולעתים לא. בנוסף לאיזון הלבן, היא משפרת גם צבעוניות. כותב המדריך באנגלית מציין, שלדעתו פונקציה זו זהה לפונקציה Colors > Levels > Auto. באופן כללי הוא מוסיף שהוא מעדיף שליטה ידנית על התהליך ולכן נוטה להשתמש בכלים כמו עקומות או רמות צבע. זאת, כל עוד לא דרושה לו פעולה אוטומטית לעיבוד מקבץ תמונות גדול. לשם כך קיים לפחות תוסף אחד של גימפ שתומך בפעולת רמות צבע אוטומטיות.
שימוש באזורי בחירה
[עריכה]למען האמת, התמונה שלכם מורכבת מתת-תמונות רבות, כל אחת עם דרישותיה הספציפיות עבור צבע/בהירות/ניגודיות. טריק מוצלח הוא לבחור רק את האזור בתמונה שאותו אתם רוצים לתקן. כלומר, ניקח תמונה מבהיקה של רפסודה בשקיעה. קורות הרפסודה נחבאות בצללים ונמצאות בחשיפת חסר קשה, בעוד השמיים וחלקים מהמים לוקים בחשיפת יתר מוגזמת. הפעלת תיקון בהירות על התמונה כולה ללא ספק תהרוס את אזורי המים. אך, אם נבחר קודם את הרפסודה והפרטים שעליה ונעבוד עליהם בנפרד, נוכל להגיע לתוצאות מדויקות מאוד ומשביעות רצון שיחשפו נושאים בתמונה בלי לגרום לדהייה של חלקים אחרים.
חיסרון בשיטה זו הוא שלעתים בחירה מדויקת של אזור שאותו רוצים לערוך היא מסובכת ולוקחת זמן רב.
שיכפול שכבות, ומצבי שכבה
[עריכה]סעיף זה מתייחס לטכניקה של שכפול שכבה ושינוי "מצב שכבה" לשם הגברת הניגודיות בחלקים הכהים או הבהירים שלה. זוהי טכניקה חזקה מאוד ופשוטה ביותר ליישום, שעשויה להניב תוצאות יפיפיות בהקשר של שיפור תמונה - וכן בהקשרים שונים ורבים של גרפיקה ממוחשבת. הקוראים מוזמנים להתנסות ולהכיר את האפשרויות הרבות בהליך זה.
ביצוע
[עריכה]פתחו את התמונה שלכם, עברו ל דיאלוג השכבות ושכפלו את השכבה המקורית (זו שנקראת "Background" אם התמונה שלכם מורכבת משכבה אחת). אפשר לשכפל שכבה בלחיצת כפתור, באמצעות הכפתור בתחתית דיאלוג השכבות. לחצו על השכבה המשוכפלת העליונה, ושנו את מצב השכבה ע"י לחיצה על התפריט הנפתח שמסומן Mode , מעל רשימת השכבות בראש הדיאלוג. כל מצב שכבה מביא לתוצאה שונה מאוד, בהתאם לתמונה המקורית. מעט מידע בסיסי נפרט כאן:
איזורים בהירים
[עריכה]באופן כללי, ה"אזורים הבהירים" בתמונה יועצמו עבור מצבי השכבה הבאים
- Screen
- Dodge (אפקט חזק יותר)
- Addition (האפקט החזק ביותר)
איזורים כהים
[עריכה]- Multiply
- Burn (אפקט חזק יותר)
הגברת ניגודיות
[עריכה]הניגודיות תגדל עבור המצבים הבאים (אלא אם כן התמונה עברה היפוך כלשהו, אבל זה כבר עניין שנדון בו בהמשך מדריך זה).
- Soft Light
- Overlay (אפקט חזק יותר, והמצב הנפוץ ביותר בשימושים של שיפור תמונה).
- Hard Light (האפקט החזק ביותר)
הבחינו בהשפעה על התמונה. להעצמת ההשפעה אף יותר, שכפלו את השכבה ששיניתם, האפקט יתגבר עם כל שכפול. לעידון ההשפעה של השכבה, עשו אותה שקופה מעט, ע"י הזזת השנתה שמסומנת 'Opacity מתחת לתפריט מצבי השכבה.
שכבות כיסוי ניגודיות
[עריכה]זו אחת הדרכים הפשוטות להעניק לתמונה שלכם "קופצניות". שכפלו את שכבת הבסיס ושנו את מצב השכבה המשוכפלת ל־Overlay. דבר זה מגביר ניגודיות ויכול לתת מראה נעים. ייתכן שתרצו להוסיף שכבת בקרה מעל, להגן על רווית הצבע. (שכפלו את שכבת הבסיס, העלו אותה להיות השכבה העליונה ושנו את מצב עירוב השכבה ל Saturationin). טכניקה זו לא תעבוד טוב אם יש לכם אזורי חשיפת יתר ואזורי חשיפת חסר, שכן הטכניקה פשוט תעצים את המצב.
שימוש בשכבות עירוב לבנות או שחורות
[עריכה]הכנסת שכבה אחידת צבע בלבן, שחור או אפור יכולה להיות דרך טובה לתיקון בהירות.
- הוסיפו שכבה לבנה ושנו את השקיפות שלה ל 50% כדי להבהיר את האזורים הבהירים (או שכבה שחורה להצללה נוספת של האזורים הכהים)
- שכבה לבנה עם מצב עירוב שכבה Overlay תבהיר את התמונה עם דגש על הבהרת האזורים הבהירים.
- שכבה שחורה עם מצב עירוב שכבה Overlay יכהה את התמונה עם דגש על הצללת האזורים הכהים.
מסיכת ניגודיות
[עריכה]הרעיון כאן הוא להבליט פרטים שנעלמו בתמונה עם ניגודיות יתר. השיטה המתוארת כאן אפקטיבית ביותר למגוון מצבים, למשל צילומי חוץ של צלמים חובבים. למרבה הצער, אם לתמונה שלכם אין בעיות אור/צל, הליך זה ישווה לה מראה שטוח ופחות תלת ממדי (אחרי הכל אנו מפחיתים ניגודיות).
- שכפלו באופן ידני את שכבת הבסיס.
- בחרו את העותק העליון.
- הורידו רוויה (ע"י Colors > Desaturate ובחירת Luminosity )
- הפכו צביעה ע"י Colors > Invert
- הפעילו את פילטר הטשטוש הגאוסיאני ע"י Filters > Blur > Gaussian Blur , רדיוס טוב יהיה 10px .
הליך זה מבוסס על מדריך גימפ רשמי שאפשר למצוא כאן . שימו לב שבאופן רגיל, שכבה במצב Overlay מגבירה ניגודיות, אך במקרה זה הפכנו את ערכי השחור/לבן של השכבה!
תוסף שיוצר אפקט דומה הוא GIMP FX Foundry, ניתן למצאו להורדה. אחרי התקנתו, הפעילו אותו ע"י FX foundary > Photo > Enhancement > Contrast Overlay , ערכים מומלצים הם blur = 10, ו - opacity = 100% .
מסיכת זוהר (Luminosity Mask)
[עריכה]זוהי טכניקה עם "פרופיל גבוה" מאוד, שמשתמשים בה צלמי טבע. בקצרה, מה שעושים פה זה לחלק את התמונה ל 2 עד 5 איורי בחירה, לפי תכונת ההארה של האזור. לאחר מכן מבצעים תיקונים בעזרת כלי עקומות הצבע בצורה נפרדת על כל שכבה. זוהי דרך נהדרת להגן למשל על שמיים בזמן הדגשת פרטים החבויים בצללים. מדריך טוב בנושא זה (שנכתב אמנם לשימוש בפוטושופ) ניתן למצוא כאן.
- ניתן להשיג בחירה של אזורי גוון בעזרת מסיכת סף צביעה.
- ניתן לייצר מסיכות זוהר בעזרת התוסף "Luminosity Masks". אף על פי כן כלי זה נותן רק 3 מסיכות, והשימוש בכלי "expand/contract" אינו אינטואיטיבי.
- תוכלו לנסות את הכלים ב Menu > Filters > G'Mic > Enhancement > Mask Creator שגם הם מגיעים מתוסף. האפשרויות שם הן כלים חזקים אך השימוש עשוי להיות קשה להבנה. דוגמה וקצת רקע ניתן למצוא כאן.
- עוד אפשרות היא באופן ידני לבצע desaturate/invert/difference . שיטה נחמדה אך גם כאן יתקבלו רק 3 שכבות גוון. דוגמה.
מיפוי גוונים
[עריכה]שיטה זו מפחיתה ניגודיות כללית, ובו זמנית מגבירה ניגודיות מקומית. לעתים קרובות זה הדבר המושלם עבור התמונה שלכם! ניקח לדוגמה תמונה שצולמה ביער. ברגיל, השמיים בחשיפת יתר והעצים בחשיפה בלתי מספיקה. שיטה זו תאזן את חשיפת השמיים ותעניק להם גוון כחול עמוק יותר, ולאחר מכן תגביר את זרימת הצבעוניות של היער, תוך שמירה ואף הגברה של הניגודיות, כך שפרטים דוגמת קליפות העצים למשל זוכים לנראות גבוהה בתמונה. להלן רשימה של מס' דרכים ליישם את השיטה:
- שימוש בתוסף Advanced Tone Mapping. כותב המדריך באנגלית מציין שזה תוסף נחמד מאוד, שהתוצאה שלו דומה מאוד לשימוש במסיכת ניגודיות, בהבדל שהוא מגלה קצת פחות פרטים מתוך הצללים ולא מוסיף רווית צבע כה רבה.
- טכניקה ידנית המוסברת ב היוטיוב הזה . נותן תוצאות טובות עם רווית צבע חזקה. ניתן להתאמה. פירוט השלבים:
- צרו שני עותקים מהשכבה המקורית.
- על העותק העליון הפעילו Color > Desaturate > luminisot
- צרו היפוך צבע על העותק העליון ע"י Color > Invert
- הפעילו על העותק העליון טשטוש גאוסיאני: Filters > Blur GaussianBlur (רדיוס של 10px)
- עדיין על העותק העליון, הפחיתו שקיפות שכבה ל 65%
- מזגו את שתי השכבות העליונות: הסתירו את השכבה המקורית, ובחרו Image > Merge visible layers
- על השכבה שנוצרה מהמיזוג, שנו את מצב השכבה ל Soft Light ושימו אותה כשכבה עליונה.
- מתנו את השפעת השכבה ע"י משחק עם שקיפות השכבה.
- גם בסעיף זה ממליצים על התוסף G'Mic . נסו להפעיל את האפשרויות הרבות הגלומות בו בהקשר זה ע"י G'Mic > Colors > Tone Mapping
Menu > Filters > Eg > Shadow Recovery
[עריכה]זוהי שיטה פשוטה לחשיפת פרטים שנחבאו בצללים באזורים עם תת-חשיפה.
שימוש בשכבות בחירת גווני ביניים
[עריכה]זו שיטה שמגנה על האזורים שבהם הניגודיות קיצונית ביותר, תוך ביצוע פעולות על אזורים עם גווני ביניים (שלרוב הם נושא התמונה)
- שכפלו את התמונות
- הפעילו Normalize (שיטה מתונה אך בטוחה לבצע איזון-לבן - "white balance" )
- קליק ימני על השכבה העליונה וצרו שכבת מסיכה חדשה מגרסת שחור לבן של שכבה זו. ערכו את שכבת המסיכה עם כלי עקומות הצבע, הביאו את העקומה לתצורת "דופק" (Pulse) (0->255->0) . דבר זה יגרום לבחירה של גווני הביניים של השכבה שלכם.
- כעת בחרו את השכבה העליונה עצמה (לא שכבת המסיכה) ושחקו עם כלי עקומות הצבע ורמות הצבע ( levels/curves ) תוכלו להגביר כך את ניגודיות האזורים המתונים בתמונה תוך שמירה על השאר. זהו יישום מסיכת זוהר, מעין "מסיכת זוהר לעניים" (poor man's luminosity mask).
תעלול מיצוע קו מתאר
[עריכה]- שכפלו
- בחרו Colors > Info > Border Average (ערכים של 3, 4)
- Colors > Color to Alpha
- שנו מצב שכבה ל Overlay (נסו 50% שקיפות)
עקומת S
[עריכה]בעיקרון טכניקה זו מיועדת לשיפור ניגודיות, תוך שימוש בכלי עקומות הצבע. היא דומה לשכפול שכבה ושינוי מצבה ל־Overlay. גשו ל־Colors > Curves. מקמו נקודה במרכז מדרון העקומה. בחצי הימני, מקמו עוד נקודה על העקומה בחצי הדרך לקצה. הוסיפו נקודה ברבע התמונה השמאלי, גם הוא על העקומה. גררו את הנקודה שעל הקצה הימני כדי להעצים את אזורי החשיפה המרובה. לאחר מכן גררו את הנקודה שבקצה השמאלי הרחוק להגברת צללים. טכניקה זו מגבירה ניגודיות כוללת של תמונה, אך עשויה לפגום באזורים שכבר נמצאים במצב של הצללה/הארה מוגזמות ולא מספקת ניגודיות מקומית. עדיין, טריק נחמד עבור תמונות עם טווח גוונים טוב.
HDR
[עריכה]טכניקה זו מבטיחה שתוכלו לקחת 2 תמונות של אותו נוף ולהשתמש בחלקים המוארים המוצלחים מהאחת, ובחלקים הכהים המוצלחים יותר בשנייה. מאחר ומצלמות דיגיטליות רבות אינן מצליחות לספק טווח גוונים מספק, במיוחד בתנאי אזור שטוף שמש. נוכל לבצע טריק מוצלח ע"י צילום 2 תמונות עם הגדרות בהירות שונות, ואז להשתמש בשתיהן וליהנות מ"הטוב של שני העולמות". הנקודה החשובה הראשונה בדרך להצלחת התעלול שלנו היא לוודא ששתי התמונות מיושרות אחת מעל השנייה כך שהן חופפות. (ניתן להשתמש בשקיפות שכבה כאשר התמונות פתוחות כשכבות ולהזיזן עד שהתוצאה מדויקת. זכרו לעבוד תמיד על עותקים של המונות תוך שמירה על המקור הבלתי מעובד!) . כאשר הן מיושרות, למעשה מה שנעשה זה נמחק את החלקים הבלתי רצויים מהשכבה העליונה. נעשה זאת ע"י בחירת החלקים המיועדים למחיקה בעזרת מגוון כלי הבחירה הסטנדרטיים (דרכים רבות לעשות זאת). ניתן להגיע לבחירת האזורים גם בעזרת אחד מתוספי גימפ שמספקים tone mapping שמתוארים בסעיפים קודמים במדריך זה. גוגל יספר לכם על מספר תוספים וטריקים שיכולים לעזור בתהליך סימון אזורי הבחירה. גם אם ברשותכם רק תמונה טובה אחת, תוכלו לבצע "poor man's" HDR תוך שימוש במסיכת גוונים או מסיכת מיפוי גוון.