תכנות לילדים באמצעות Game Maker/פונג/צעד 9: סוף המסלול
סיכום
[עריכה]התקדמנו ביצירת משחק צעד-צעד עד שהגענו למשחק שלם ועצמאי. הנה סיכום של הדברים שעברנו בדרך. אם לא זוכרים משהו, כדאי לחזור אחורה ולראות אותו שוב.
יסודות Game Maker
[עריכה]- room (רוּם) - חדר
- object (אוֹבְּגֵ'קְט) - אובייקט
- properties (פְּרוֹפֵּרְטִיז) - תכונות
- instance (אִינְסְטַנְס) - מופע של אובייקט
- sprite (סְפְּרַייט) - דמות
- event (אֵוֵונְט) - ארוע
- action (אַקְשֵן) - פעולה
- resources (רִיסוֹרְסֶז) - משאבים
- lives (לַייוְוז) - חיים
- score (סְקוֹר) - ניקוד
- relative (רֵלַטִיב) - יחסי
- executable (אֵקְסֵקְיוּטַבְּל) - תוכנה עצמאית
גרפיקה
[עריכה]מושגים בתכנות
[עריכה]עקרונות בפיתוח תוכנה
[עריכה]ארועים
[עריכה]- ארועי מקלדת
- התנגשות עם אובייקטים, solid (סוֹלִיד) - יציבות של אובייקטים
- יצירה של האובייקט
- יציאה מהחדר
- תחילת המשחק
- אין עוד חיים
פעולות
[עריכה]- תנועה פשוטה
- תנועה מדוייקת
- ניתור מאובייקט אחר
- מעבר למיקום ההתחלתי
- השמעת צליל
- השהיה
- קביעת מספר חיים
- קביעת ניקוד
- קביעת כותרת החלון
- הצגת רשימת האלופים
- קביעת ערך של משתנה
- סיום המשחק
- התחלת המשחק מחדש
פונקציות
[עריכה]משתנים
[עריכה]ומה עכשיו?
[עריכה]עכשיו, לאחר שווידאנו שאנחנו יודעים את כל מה שצריך כדי לפתח משחק פשוט, תוכלו לבצע את התרגילים שמופיעים למטה, או לעבור לתוספת למתקדמים, ולנסות לפתח גירסה חדשה למשחק שפיתחתם עד עכשיו - שבה המחבט יזוז בתנועת עכבר, ולא בלחיצה על המקלדת, ועוד כמה שינויים מעניינים. שימו לב, חלק מהדברים שם מתבססים על חומר מתקדם שלא נלמד עדיין.
בפתיחת התוכנה נפתח מדריך באנגלית שמראה איך ליצור שני משחקים. אם אתם יודעים אנגלית, תוכלו לנסות לעקוב אחרי ההוראות שם וליצור את המשחקים הללו.
תרגילים
[עריכה]הדברים שנתקלת בהם עד עכשיו מספיקים בשביל ליצור גם משחקים אחרים, אם כי פשוטים. כדאי מאוד לנסות לבנות משחק שלם בעצמך בלי הוראות, להתקל בבעיות וללמוד איך לפתור אותן. כמובן שהכי טוב להמציא בעצמך את המשחק, אבל יותר נוח להתחיל ממשחקים פשוטים יחסית כמו אלה שמוצעים כאן.
כל התרגילים הם מהחומר שלמדת עכשיו, בפרק זה.
בשביל להשתמש בתמונות שמופיעות כאן (או באתרים אחרים) צריך להקליק על התמונה בכפתור הימני של העכבר, ומהתפריט שצץ לבחור "שמור תמונה בשם" או "Save Picture As". ואז צריך לבחור איפה על המחשב שלך לשמור את התמונה. כדאי לשמור אותה בתיקיית הדמויות של Game Maker, שנמצאת בדרך כלל בתיקייה C:\Program Files\GameMaker\Sprites.
אתגר: ליצור משחק "לרוץ בין הטיפות": מהשמיים נופלות טיפות מים במהירויות אקראיות ובכיוונים אקראיים (בגלל הרוח...). השחקן נע בתחתית המסך וצריך שלא יפגעו בו טיפות. ככל שהמשחק מתקדם, הטיפות נעשות מהירות יותר. אם פגעו בשחקן יותר מדי טיפות - נגמר המשחק. על כל טיפה שמצליחים להתחמק ממנה מקבלים נקודות. אפשר להשתמש בתמונות האלה, לצייר בעצמך, או למצוא אחרות באינטרנט. |
אתגר: ליצור משחק "חוצים כביש": על הכביש נעות מכוניות במהירויות שונות. כל מכונית שמגיעה לסוף המסך מיד מופיעה שוב במקום בו התחילה וממשיכה לנסוע משם. השחקן עומד לצד הכביש ויכול לנוע עם החצים לכל הכיוונים: Left, Right, Up, Down. הוא צריך לנווט בין המכוניות ולהגיע לתחנה שנמצאת מהצד השני של הכביש. כשהוא מצליח, הוא מקבל נקודות. בפעם הבאה הוא יצטרך לעבור שוב אבל הפעם המכוניות ינועו מהר יותר.הנה כמה תמונות של כלי רכב שאפשר להשתמש בהן: |
אפשר למצוא צלילים למשחקים באתרים רבים, למשל:
המשך הדרך
[עריכה]יצרתם משחק ראשון ועכשיו יש לכם בסיס מספיק בשביל להמשיך מכאן הלאה. אפשר להמשיך במסלול ולבנות לפי הסדר את המשחק הבא בספר: משחק מבוך: פק-מן. אבל אפשר גם מדי פעם לנסות ללכת קצת הצידה ולראות אם אתם מצליחים לגלות לבד איך לעשות דברים שלא כתובים בספר. נסיונות כאלה, גם אם הם לא תמיד מצליחים, הם דרך מצויינת ללמוד!
יש כמה דברים שיוכלו לעזור לכם בנסיונות לגלות דברים בעצמכם:
- תוכנת תרגום טובה. Game Maker מציג הסבר על כל פעולה כאשר מצביעים עליה בעכבר לכמה שניות, ואם מבינים את ההסברים האלה אפשר לגלות באיזה פעולות להשתמש בשביל לעשות דברים חדשים. תוכנת תרגום מומלצת במיוחד (גם למי שכבר יודע אנגלית טוב) היא בבילון - היא מתרגמת מלים שאתם מקליקים עליהן, ואפשר להוסיף לה מילונים שונים בתחומים רבים, כולל מילונים של מונחי תוכנה, אנציקלופדיות, ועוד.
- העזרה של Game Maker, שאליה אפשר להגיע מתפריט Help או בהקשה על F1. כאן אמנם צריך לקרוא יותר אנגלית מאשר בתיאורי הפעולות, אבל מצד שני ההסברים יותר מפורטים, ומכסים גם דברים נוספים ולא רק פעולות.
- משחקים שאנשים אחרים הכינו ב-Game Maker. אפשר ללמוד המון מלראות איך אנשים אחרים עשו דברים. למשל, אם אתם רוצים לדעת איך להציג פיצוץ, אפשר לחפש משחק של מישהו אחר שיש בו פיצוצים ולראות איזה פעולות מבצע המשחק ההוא בשביל להציג פיצוץ. אפשר להוריד משחקים כאלה באתרים רבים, ביניהם http://www.gamemaker.nl/games_edit6.html או http://users.tpg.com.au/billkerr/g/d6.htm