נהיגה ברכב/רישיון נהיגה/תיאוריה/הגדרות דרך וחלקיה
מראה
דרך
[עריכה]דרך הוא מקום פתוח שיש לציבור זכות לעבור בו בכל אמצעי, כגון כביש, מסילה, רחוב, כיכר, דרך, גשר, סמטה, מעבר, שביל ועוד.
- כל חוקי התנועה חלים אך ורק בדרכים.
- אסור להשליך בדרכים חפצים העלולים לשבש או לסכן את שלום הנהגים.
- אסור להחנות רכב נטוש בדרך מעל ל-24 שעות.
שביל
[עריכה]שביל הוא דרך או חלק מדרך שאינו מוגדר ככביש והוא נועד עבור סוג מסוים של עוברי דרך. למשל, שביל אופניים, שביל להולכי רגל ועוד.
מדרכה
[עריכה]מדרכה היא חלק מרוחבה של דרך המצוי בצידו, המשמשת את הולכי הרגל. בדרך כלל המדרכה מוגבהת מעל הדרך. לרכב מותר לחצות את המדרכה כדי להיכנס לשטח פרטי או כאשר קיים תמרור המתיר זאת.
כביש
[עריכה]הכביש היא דרך סלולה המאפשרת לכלי רכב לעבור בו. המושג כביש אינו כולל את שולי הדרך.
חלקי הכביש
[עריכה]-
כביש חד-סטרי - כביש שבו נוסעים כלי הרכב בכיוון אחד בלבד. תנועה מנוגדת לכיוון הכביש מותרת לרכב ביטחון בתפקיד או על פי הוראת שוטר.
-
כביש דו-סטרי - כביש שבו נתיב נסיעה אחד או יותר לכל כיוון.
-
שולי הדרך - שטח הסמוך לכביש שהוקצה לכך. לעתים שול הדרך נמצא במפלס שונה מזה של הכביש עצמו. כאשר יש שולים, בדרך כלל אין מדרכה סמוכה. רוחבו עד שלושה מטרים או עד לדופן תעלת ניקוז שמרחקה לא עולה על שלושה מטרים.
-
נתיב - בין אם סומן ובין אם לא, נתיב הוא חלק מרוחבו של הכביש, שיש בו מספיק מקום לתנועת טור אחד של כלי רכב, למעט רכב דו-גלגלי. נתיב שסומן הוא "נתיב תחום".
-
מעבר חציה - חלק מהכביש המיועד לחציית הולכי רגל.
-
שטח הפרדה (שמו העממי "אי תנועה") - שטח המחלק את כיווני הנסיעה. השטח עשוי להיות בנוי, סימון צבע, צמחייה, ולא סלול. שטח הפרדה מחלק כביש דו-סטרי לשני כבישים חד-סיטריים. בשטח זה אסור לעצור ויש לנהוג לימנו כל עוד אין תמרור המורה אחרת.
-
שטח הפרדה בנוי - שטח הפרדה מוגבה כגון מעקה בטיחות, אבן מוגבהת, צמחייה, מדרכה, ועוד.
-
מחלף - מפגש של דרכים במפלסים שונים הכולל את הדרכים המחברות בין המפגש.
-
צומת – מפגש של שני כבישים או יותר, באותו מפלס, התחום באבני שפת הכביש או בארכתם המדומה. צומת אינו כולל התמזגויות של כביש עם דרך. צומת הוא לא מחלף. מפגש עם עפר וכביש ייחשב כצומת, כאשר מוצב תמרור המעיד על כך או כאשר תנועה רכב נוהגת לעבור במסלול העפר.
-
מפגש מסילת ברזל - מקום שדרך ומסילת ברזל חוצים זו את זו במפלס אחד והוא מסומן בתמרור שנקבע לכך;
-
קו עצירה – קו לרוחב כביש המסמל היכן יש לעצור אם הנהג נדרש לעצור. קווי עצירה ניתן למצוא לפני רמזורים, תמרורי עצור או תן זכות, מפגש מסילה ועוד. כאשר יש קו עצירה, יש לעצור לפני קו העצירה. אם הנהג נדרש לעצור לפי תמרור אך אין קו עצירה, יש לעצור במקום שבו שדה הראייה הוא הטוב ביותר.
אזורים
[עריכה]-
אזור מיתון תנועה - אזור המסומן עם תמרורים בכניסתו (ג-52 ; 222[*1]) וביצאתו (ג-53 ; 223) המסמנים את האזור בו המהירות המרבית המותרת היא עד 30 קמ"ש.
-
רחוב משולב -דרך המיועדת לעוברי אורח שונים (הולכי רגל, לרכב ואזור משחק לילדים) אשר בכניסה אליה מוצב תמרור המורה על רחוב משולב. המהירות המרבית בה היא 30 קמ"ש.
-
איזור רכב תפעולי -איזור שבו מופעל רכב תפעולי ואשר בכניסה אליו וביציאה ממנו הוצב, באישורה של רשות התימרור המקומית, תמרור א-43 האחד מציין כניסה לאיזור רכב תפעולי והאחר מציין את היציאה ממנו.
קובץ:RSA logo.JPG | דף זה או חלקו נלקח מתוך האתר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. |