לדלג לתוכן

גידול חיות מחמד/תוכי/"עלה/רד"

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

אם אתה חושש שהתוכי ינשוך אותך, עדיף שלא תתקרב אליו. תוכים הם יצורים אמפתיים כל כך, שהם מזהים את רגשותינו אפילו לפנינו. כשאתה מפחד, אתה מעביר לתוכי את הפחד שלך. נשיכה מתוך פחד ובלבול כואבת בהרבה מנשיכה שמטרתה להפחיד. עליך לגשת אל התוכי מתוך ביטחון ולא מתוך חשש.
תרגול פנים מול פנים יתבצע במקום ניטרלי, מחוץ לאזור הטריטוריה, על-מנת לנטרל יצר הגנה על טריטוריה. בשעת תרגול, דאג שהתוכי לא יהיה גבוה מגובה הסנטר שלך. תוכי טריטוריאלי לא יתענין בדבר מלבד בשליטה ובהשלטת טרור. אם אתה עצבני, לך לחדר אחר להירגע לפני שאתה ניגש לתוכי. ככל שתהיה רגוע יותר בחברת התוכי, התוכי יהיה רגוע יותר בחברתך. שמור על קשר עין. קשר עין הוא אמצעי התקשורת היעיל ביותר. מבט ישיר בשתי עיניים עלול להתפרש כאיום. הסט ראשך, חייך והבט מלמעלה למטה על-מנת שהעין תסגר מעט. מטרת התרגול איננה השגת שליטה ודומיננטיות על התוכי, כי אם בניית קשרי אמון.
אמור "עלה" בכל פעם שאתה מבקש מהתוכי לעלות על ידך ו"רד" כאשר אתה מניח אותו. זו לא פקודה – זו בקשה/הזמנה ליצירת קשר. אל תכריח אותו לבוא אליך. אתה רוצה שהוא יבוא אליך מתוך רצון ואהבה ולא כי פקדת עליו. יכול להיות שיש לו סיבה טובה לסרב לצאת מהכלוב. אולי הוא פוחד שנוצות דם שבירות יפגעו, אולי הוא עסוק באותו רגע, אולי הוא עייף ולא בא לו עליך עכשיו.
הכלוב הוא ביתו של התוכי, אך כהורה מותר לך לבקש ממנו לעלות על ידך גם מהכלוב. במקרה של קושי השתמש במקל עמידה כדי להוציאו מהכלוב. אם התוכי מסרב לצאת מהכלוב ללא כל סיבה, זרוק עליו מגבת ותפוס אותו בעדינות. קח אותו לחדר הניטרלי ותרגל ירידה ועליה מיד ליד, מהיד לסטנד לא מוכר (או גב כסא) ובאמצעות מקלות עמידה לא מוכרים. אל תביט ישירות בשתי עיניים פקוחות כדי לא לאיים על התוכי. תחת זאת, הסט מבטך ממנו והבט בעין אחת, מלמעלה למטה כדי שהעין תסגר מעט.
הרכן את ראשך מעט, חייך ואמור " ש ל ו ם" לאט, ברוך, לחש דברים נעימים על אוזנו. צלילים המופקים על ידי הלשון נחשבים לידידותיים. תוך כדי שמירה על קשר עין, שלח ידך (או מקל עמידה) מכיוון הפנים ומלמטה והגש את האצבע המורה (או שתי אצבעות צמודות) אל עבר הבטן ואמור "עלה!". אם התוכי לא עולה מיד, דחוף קלות את האצבע (או המקל) כנגד חזהו ואמור "עלה" שוב. אם מדובר בגוזל שמעולם לא שמע על "עלה" , יהיה עליך להרים את שתי הבהונות הקדמיות של כל רגל ולהניח אותן על גבי אצבעך. הרם את התוכי במעין קשת, קדימה לכיוון התוכי, למעלה ואליך. סגור על בהונותיו באמצעות אגודלך. תמוך בו שלא יפול. עבוד עם התוכי לאט ובשקט. בלי לחץ. לאחר כל עליה, שבח את התוכי: "תוכי טוב!... כל הכבוד! יופי!". תן לו חטיף, נשיקה על המקור, גירוד בראש או כל דבר אחר שהתוכי אוהב.
כשאתה מבקש מהתוכי לעלות על ידך והוא מציית מתרחשים מספר דברים. ראשית, התוכי מראה שהוא מבין מה אתה מבקש ממנו והוא מוכן לשתף פעולה. ראה זאת כמתנה. התוכי בא אליך. לא בורח ממך, לא נושך אותך אלא מתקדם לעברך. זהו תהליך חיובי השומר על קשרי האמון בינכם. שנית, בכל סיטואציה שתתרחש בעתיד, תמיד תוכל להשתמש בסימן המוסכם "עלה" כדי לשבור מעגל ארועים בלתי רצוי ולהחזיר לעצמך את השליטה באינטרקציה. לתוכי מצידו, תהיה דרך קלה ופשוטה להראות את אהבתו ונאמנותו לך. התוכי יעלה על אצבעך ואתה תשבח אותו "תוכי טוב!" תנשק אותו ותתן לו צ'ופר. זהו כלי רב עוצמה. המשך לתרגל "עלה/רד" מספר דקות בכל יום, במשך כל ימי חיו של התוכי.
כדי להניח את התוכי, הצב אותו מעט לפני ומתחת למקל עמידה או גב כסא כשזנבו מאחורי המקל ואמור "רד". התוכי ירד בצעד אחד לאחור. ישנם תוכים שמעדיפים לעלות על המקל בצעד קדימה. במקרה כזה, הצב את התוכי מאחורי המקל ומתחתיו כשהמקל בגובה החזה של התוכי ואמור "רד". התוכי יצעד קדימה ויעלה על המקל. כך או כך, עזור לו ע"י תנועה קדימה לעבר המקל. אל תעזוב את התוכי לפני שהוא עומד יציב על המקל. הישמר מתאונות. תאונות יגרמו לתוכי לאבד אמון.
אסור לתפוס תוכי ביד בכח כדי לא לגרום לו לטראומה מידיים, השתמש במגבת. תן לתוכי לבחור אם הוא רוצה לעלות על ידך, על מקל עמידה או במגבת. אם התוכי מוכן לעלות על ידך ממקל עמידה או סטנד במקום ניטרלי אבל לא מוכן לעלות מתוך הכלוב, התקרב בהדרגה עם הסטנד לכיוון הכלוב כל יום מעט יותר. כשתגיע ממש עד לכלוב, תרגל עליה מהסטנד לכלוב ובחזרה.
כאשר אתה מוציא תוכי סרבן מהכלוב בעזרת מגבת, עשה זאת בעדינות, בזהירות, בחוסר רצון מופגן. גישה אגרסיבית בנוסח "עכשיו אני אראה לך..." רק תעודד את התוכי להתנגד ולנשוך. בכל פעם שאתה מגיע לכלוב לקחת את התוכי הראה לו את המגבת ושאל אותו אם הוא רוצה שתשתמש במגבת או אולי הוא יהיה מוכן לעלות על ידך. עם הזמן הוא יעדיף את ידך על פני המגבת.
סיים כל תרגול רק לאחר הצלחה. היזהר מלהפוך כישלון לדפוס התנהגות.

ההבדל בין ציות מרצון לציות מתוך יראה

[עריכה]

קיימת תאוריה, לפיה קיים משחק של שליטה בינך לבין התוכי שבו עליך לנצח. לפי תאוריה זו, כדי שהתוכי ישמע לך הוא צריך לראות בך את "מנהיג הלהקה". כפועל יוצא מכך, מטרת תרגול "עלה/רד" הופך לתרגיל בשליטה על התוכי. עליך לפקוד עליו לעלות על אצבעך באמצעות פקודת "עלה!". התוצאה, על פי תאורית "השליטה והדומיננטיות" תהיה אותה תוצאה - התוכי יעלה על אצבעך. ההבדל הוא, שבעוד ומטרת תרגול "עלה/רד" כמוסבר כאן, היא בניית קשרי אמון עם התוכי, שיטת "מנהיג הלהקה" פוגעת בקשר. המטרה לא צריכה להיות השגת שליטה על התוכי, אלא בניית קשרי אמון ושמירה עליהם. אל תאמר "עלה!" כפקודה אלא "עלה" כבקשה/הזמנה ליצירת קשר. תן לתוכי להחליט אם הוא מעוניין בקשר איתך. קשר אמיתי לא ניתן לכפות.
הנאה מהתרגול הכרחית! ככל שתהנה יותר מהתרגול, כך גם התוכי יהנה יותר, וככל שהתוכי יהנה יותר, כך גם אתה תהנה יותר. אם התוכי לא משתף פעולה, משהו לא בסדר ויש לפנות לעזרה מקצועית.


- רד" -