גידול חיות מחמד/דגים/בנית בריכת דגים

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

בנית בריכת דגים[עריכה]

לפני שאתחיל להסביר כיצד ניתן לבנות בריכת דגים ללא הרבה מאמץ, אתחיל בלענות על השאלה "למה כדאי לבנות בריכת דגים?". לשמוע את פכפוך המים במפל, לראות בעלי כנף שונים המגעים לרוות את צימאונם בקיץ, להבחין בחיזור השפירית מעל הבריכה או לראות את פריחת הלוטוס, והנימפיאה המדהימים. וכל זאת מבלי לעבוד קשה על תחזוקת הבריכה. רבים לא יודעים זאת אך ניתן להגיע לאיזון אקולוגי כך שלא צריך להאכיל את הדגים, אין צורך בחימום המים וכל זאת בתנאי שמגדלים צמחים בתוך הבריכה דוגמת ה נימפאה או אלף עלה. צמחי המים גדלים ומתפשטים במהירות כך שבהגיע החורף הדגים יכולו למצוא מכסה בין העלים, כמו כן הצמחים משמשים כמסנן (פילטר) ביולוגי כך שאין צורך לקנות מסנן העולה אלפי שקלים. ככל ששטח הבריכה יהיה גדול יותר כך גם יגדלו ויתרבו הדגים והצמחים.

גודל הבריכה המומלץ[עריכה]

גודל הבריכה המומלץ הינו 2 מטר רוחב על 3 מטר אורך, עומק 80 ס"מ. במידה ותרצו לעשות את הבריכה פחות עמוקה בגלל בעיות של חפירה או פחד מילדים שיפלו לבריכה, ניתן לחפור גם עומק של 40 ס"מ בתנאי שתוסיפו יותר צמחים כדי למנוע מוות של הדגים בחודשי החורף. מעל עומק של 80 ס"מ גם ללא הרבה צמחים שכבות המים יגנו עליהם מהקור.

מיקום הבריכה[עריכה]

עדיפות לשמש של 3-8 שעות שמש ביום , ללא עצים נשירים ליד. יש להרחיק את חיות הבית מהבריכה.

כיצד מחשבים את גודל היריעות של הבריכה[עריכה]

את גודל היריעה הדרוש מחשבים מראש ומזמינים את כל הגודל בחתיכה אחת היריעה מגיעה בד"כ בגליל שרוחבו 4 מטר ואורכו בלתי מוגבל -ניתן לרכוש גם יריעות רחבות יותר בהזמנה מיוחדת. את אורך ורוחב היריעה מחשבים כך: אורך היריעה = אורך הבריכה המכסימלי + פעמיים העומק המכסימלי + שוליים של 30 ס"מ לכל צד. רוחב היריעה = רוחב הבריכה המכסימלי + פעמיים העומק המכסימלי + שוליים של 30 ס"מ לכל צד. חובה לקחת בחישוב את שטח המפל על מנת ליצור הכל ביחידה אחת ובכך למנוע נזילות מים בחיבור בין המפל לבריכה.


קדימה לעבודה[עריכה]

יש לקנות יריעה גאוטכנית המונעת את כניסת השורשים או אבנים חדות לבריכה – דבר היכול לגרום לחורים בבריכה. לאחר מיכן אנו קונים יריעת PVC עם הגנת UV כדי למנוע נזקים של השמש לאחר כמה שנים . יש לפרוס את יריעת ה PVC כשעה לפני שאנחנו רוצים לעבוד איתה ,כדי לגרום ליריעה להתרכך , עובי היריעה מגיע בשני גדלים 0.5 מ"מ מספיק בגודל כזה של בריכה ו 0.8 מ"מ מתאים בייחוד לבית שיש סיכוי שחיות כגון כלבים או חתולים יכנסו אליה או לבריכות גדולת מאוד . גודל היריעות הינו כ 25 מ"ר לכל יריעה בבריכה . כדאי לעשות בבריכה שני גבהים ב30 ס"מ הראשונים מדרגה של כ 25 ס"מ שם יהי בדרך כלל הדגיגים ולאחר מכן לרדת לעומק שרצינו .

בנית מפל המים[עריכה]

לאחר שחפרנו את השטח בו עתידה להיות הבריכה כדאי לקחת את כל האדמה שהוציאנו ולעשות אותה בצורת גבעה קטנה – המפל יעבור באמצע הגבעה.על הגבעה עצמה כדאי לשתול צמחים שלא משירים עלים כגון אננס ,ציפור גן עדן ושאר שיחים נמוכים ויפים צריך לדעת שעלים הנופלים לבריכה יכולים לגרום לריקבון ולעכירות המים . כדאי לקנות משאבת מים עם הספק של 10,000 ליטר לשעה , דבר שייתן עוצמה למפל וירענן את המים בצורה טובה . עקרונית הבריכה מוכנה רצוי להניח על שולי הבריכה אבני מדרך גדולות ולצקת מלט לבן למניעת תזוזת האבנים, כדאי להכניס לבריכה טוף,חלוק נחל ולשתול בסלסלה צמחי מים דוגמת הנימפיאהה לוטוסו האלף עלה. מומלץ לשטוף את האבנים לפני כן כדי להוריד את האבק והלכלוך . את האבנים והיריעות ניתן להשיג במשתלות את המשאבה ניתן להשיג בחנויות הדגים .

מתי ניתן להכניס דגים[עריכה]

בריכת דגים בית משפחת בירן

את הדגים ניתן להכניס כחודשים אחרי הקמת הבריכה כדי שהכלור הנמצא במים יתנדף , וגם כדי שהצמחים יצמיחו שורשים . הדגים המומלצים הינם דגי זהב, גמבוזיות האוכלים את היתושים , יש כאלה המכניסים דגי קווי הבעיה שהם נוברים באדמה והורסים את הצמחייה. דגי הקווי מתאימים לבריכות ללא צמחיה .

רצוי לבנות את הבריכה בחודש מרץ , תחילת האביב.