ספר מתכונים/פטרוזיליה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי
פטרוזיליה איטלקית

פֶּטְרוֹזִילְיָה היא עשב תיבול בעל עלים בצבע ירוק כהה, שמוצאו מדרום אירופה.

לצמח זה ישנן סגולות רפואיות והוא יכול להפחית או להוריד את הדברים הבאים: הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, ריח רע מהפה, גזים, הפרעות בתפקוד פרוסטטה|הפרוסטטה ומחלות כליות, עוזרת לטיפול בדרכי השתן ובאבנים בכליות. הפטרוזיליה עשירה בוויטמין A ו- C ובברזל. בפטרוזיליה נמצא גם נוגד חימצון.

גידול ביתי[עריכה]

פטרוזיליה היא צמח אשר גדל היטב בתנאי האקלים הישראלי. משום כך, ומשום שהיא משמשת כתבלין במאכלים רבים במטבח הישראלי, הפכה הפטרוזיליה צמח מקובל בגינות ועציצים ביתיים. רב המשתלות מוכרות שתילי פטרוזיליה אותם רצוי לשתול בסתיו באדמה או בעציץ עמוק יחסית (על מנת לאפשר מספיק מקום לשורש העבות והטעים). הפטרוזיליה זקוקה לפחות ל 5 שעות אור ביממה ולהשקיה מתונה בהתאם לצורך. הצמח מתרבה באמצעות הפצת זרעיו, המבשילים בתוך עמודי התפרחת. למרות זאת, זמן הנביטה הארוך לרוב מרתיע את הגנן הביתי משימוש בזרעי הפטרוזיליה ליצירת דור חדש.

שימושים במטבח[עריכה]

במרכז ומזרח אירופה ובמערב אסיה מוגשים הרבה מאכלים עם פטרוזיליה טרייה קצוצה מפוזרת מלמעלה. לעתים קרובות מוגשת הפטרוזיליה כמעין קישוט לצלחת. את הפטרוזיליה ניתן למצוא כמרכיב במתכוני תפוחי אדמה שונים, עם תבשילי אורז, דגים, עוף מטוגן, טלה, אווז, סטייקים, בשר או תבשילי ירקות (כמו גולש או קדירת עגל). באירופה הפטרוזיליה נחשבת לאחד המרכיבים בבוקיי גרני, צרור של מגוון עשבי תיבול שנותן ניחוח לתבשילי ציר ולמרקים.

אחזקה[עריכה]

אם שומרים את הפטרויליה במקרהה, היא קמלה והופגה "רכה", עקב איבוד הנוזלים. כדי לשמור עלים טריים יש לקצוץ מעט מהגבעולים ולשמור בתוך צנצנת מים מחוץ למקרר. (בימי הקיץ, אם נדרש קרור, אפשר להכניס את הצנצנת למקרר, כאשר העלים עטופים בשקית ניילון). שיטה זו מאריכה את חיי המדף מכמה ימים ליותר משבוע ימים, בהם העלים נשארים טריים.

שמירה לטווח ארוך מתאפשרת על-ידי הקפאה:

  • שוטפים את העלים ומייבשים היטב
  • קוצצים את העלים
  • מכניסים להקפאה (למשל, בתסנית קוביות קרח).
  • לשימוש - מפשירים קוביית פטרוזיליה ומשתמשים לפי הצורך.