סוסים - המדריך המלא/ציוד רכיבה לסוס

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

אוכף- את האוכף יש להניח על גב הסוס בצורה שתהיה נוחה לסוס ולא תפגע/תיפצע אותו בזמן הרכיבה. יש להניח אותו בצורה ישרה, כך שעמוד השדרה של הסוס נמצא ברווח האוכף. צריך לבדוק אם האוכף לא יושב על הכתף של הסוס. האוכף לא צריך להיות על צוואר הסוס או על הטוסיק שלו, הוא צריך להיות על מרכז הגב וטיפה על הגיבנת. חגורת בטן- אנו משתמשים בחגורת הבטן כדי להדק את האוכף לגבו של הסוס ולמנוע את החלקתו לצדדים כשאנחנו עולים. ללא חגורת הבטן אין אפשרות לעלות לרכב. חשוב מאוד לזכור להדק את החגורה לפני שאנחנו עולים לרכב.חשוב מאוד לוודא שחגורת הבטן לא לוחצת על הסוס. לחץ יתר של חגורת הבטן על בטן הסוס יכולה לגרום לפצעים ולעצבנות של הסוס כתוצאה מהכאב. בנוסף, אם לסוס יש פצעים כלשהם בבטן איפה שחגורת הבטן אמורה להיות חשוב מאוד להזיז את חגורת הבטן כך שלא תכאיב לסוס בפצע.

ארכובות+רצועות לארכובות- בארכובות אנחנו מניחים את כפות הרגליים שלנו. דבר זה מקנה לנו יציבות נוספת בזמן הרכיבה. אורך הארכובות מתכוונן בהתאם לגובה הרוכב. יש להתאים אורך שבו הברכיים יהיו מעט כפופות אך לא יותר מידי. חשוב מאוד שאורך שתי הארכובות יהיה שווה.

ראשייה (רסן)- אליה מחוברים המתג והמושכות. חשוב לדאוג לכך שגודל הראשייה מתאים לראש הסוס ולא לוחץ על הסוס או שחלק מהראשייה נמצא על פצע בראש הסוס. בנוסף חייב לדאוג לכך שהראשייה לא לוחצת על אוזני הסוס מכיוון שאוזני הסוס מאוד רגישות.

מתג- נמצא בפיו של הסוס. צריך לדאוג שהמתג לא לוחץ על פיו של הסוס. יש סוגים רבים של מתגים, אשר הנפוץ ביותר נקרא שבור דק.

מושכות-משמשות לשליטה בסוס בזמן הרכיבה

שמיכה- את השמיכה מניחים מתחת לאוכף. השמיכה מגנה על גבו של הסוס ומונעת פצעים וכאבים כתוצאה מהאוכף. יש להתאים לכל סוס שמיכה לפי סוג הגב שלו.

בנדז'ים (תחבושות)- מגן על רגלי הסוס. לרוב משתמשים בבנדז'ים בתחרויות.משתמשים בבנדז'ים גם כאשר לסוס יש פצע פתוח שיש חשש לזיהום.

מגני רגליים- מגנים על רגלי הסוס בזמן הרכיבה. לא כולם משתמשים במגנים, אך במידה והסוס רוכב רכיבה תחרותית הדבר נחוץ לשמירה על רגליו.

מרטינגל- מונע מהסוס להרים את ראשו גבוה מידי. (פריט זה אינו חובה, ומשתמשים בו רק במקרה הצורך)

חזייה- מונעת מ האוכף להחליק אחורה. (לא פריט חובה)

הברשה וניקוי פרסות:[עריכה]

חשוב להבריש את הסוס לפני כל רכיבה, הברשת הסוס שומרת על העור והפרווה של הסוס ומזרימה לו את הדם, בשלב הראשון מברישים את כל גופו של הסוס בתנועות סיבוביות נגד כיוון גדילת השערות במברשת הקשה. המטרה של ההברשה הזאת היא לשחרר לכלוך קשה, לכלוך שנתקע בין השערות ושערות שנתלשו. וגם כדי להזרים דם לכל אזןרי הגוף. מתחילים להבריש את הצוואר עוברים לגב ונזהרים לא להבריש חזק מידי באזור עמוד השדרה. נותנים תשומת לב מיוחדת לאזורים שבהם יושב האוכף, חשוב להבריש את הסוס במקומות שניתנים להתחכך בשעת הרכיבה כמו מאחורי הרגליים הקדמיות. בצורה דומה ממשיכים להבריש את הסוס עד הטוסיק. בשלב השני מברישים את הסוס עם המברשת הרכה בתנועות ישרות וארוכות עוברים על כל המקומות שבהם הברשנו את הסוס עם המברשת הקשה מתחילת הצוואר ועד הטוסיק. מטרת ההברשה הזאת היא כדי להעיף את הלכלוכים השערות והאבק שהוצאנו בעזרת המברשת הקשה.בנוסף כדי לאתר פצעים או שפשופים ע"י נתינת תשומת לב לכל חלקי הגוף בעת ההברשה. באמצעות המברשת הרכה מברישים אזורים רגישים שלא הברשנו במברשת הקשה כמו ראש הסוס עמוד השדרה והאזורים שמתחת לברכיים. חשוב בסוף לנקות טוב טוב את הפרסות כדי למנוע אי נוחות ופציעות ברגלו של הסוס.בזהירות מרימים את הפרסה, תוך כדי ירידה של היד לכיוון הרגל עושים קולות כדי לא להפחיד את הסוס. ובעזרת מנקה פרסות מנקים את כל הלכלוך שהצטבר בפרסה. חשוב לבדוק שאין אבנים,סדקים,פציעות או כל דבר שיכול להפריע לסוס במהלך הרכיבה. קודם כל ננקה את הפרסות, ורק לאחר מכן נבריש את הסוס. באמצעות ניקוי הפרסות אנו יכולים לגלות האם הסוס כשיר לרכיבה. אם הוא פצוע, או נתקע לו מסמר או משהו חד בפרסה, שעלול להחמיר פציעה במקרה של רכיבה, לא ננקה את הסוס, אלא נחזיר אותו לאורווה שלו.

איכוף הסוס[עריכה]

איכוף הוא חלק חשוב ובלתי נפרד מהרכיבה חשוב מאוד להקפיד על איכוף נכון. איכוף לא נכון יכול לגרום להגבלת התנועה של הסוס לאי נוחות של הרוכב והסוס ובעיות כרוניים, אז חשוב לאכף את הסוס בדרך הנכונה והבטוחה ביותר. לפני שמאכפים סוס חשוב לזכור כמה דברים: לקשור את הסוס בדרך שתהיה הכי נוחה לאכף אותו, ללכת עם נעליים סגורות ולעולם לא לעמוד מאחורי הטוסיק של הסוס!. בהתחלה מניחים על גב הסוס את השמיכה שעליה הולך לשבת האוכף. חשוב לשים את השמיכה שתגיע בדיוק לאמצע הכתף של הסוס. כדי שיהיה נוח לשים את האוכף על הסוס כדאי לשים את חגורת הבטן (במקרה שהיא מחוברת לאוכף) ואת הארכובה החיצונית על הקרן ורק אז לשים את האוכף (לא חייב). מניחים את האוכף על השמיכה חשוב להניח את האוכף במקום הנכון כך שהקשת שיש באוכף תהיה בדיוק מעל הבליטה בגב הסוס ולבדוק שאין קפלים בשמיכה. מורידים את הארכובה וחגורת הבטן הולכים לצד השני וקושרים אותה בקשר עניבה. בדרך כלל גם אם חיזקתם את החגורת בטן מספיק חזק חשוב לחזק אותה שוב אחרי שהוא הולך מכיוון שהסוס מנפח את הבטן וככה חגורת הבטן נהיית יותר משוחררת.S

  חלק זה של הספר הינו קצרמר. אתם מוזמנים לתרום לוויקיספר ולערוך אותו.