גיטרה/הכרת מבנה הגיטרה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

ספר זה טרם הושלם ונמצא עדיין בכתיבה.

ייתכן שחסרים בו פרקים, או אף נושאים שלמים. לפיכך, כרגע לא ניתן ללמוד ממנו על כל הנושא בצורה מקיפה.

כמו בכל אחד מהספרים, מהדפים ומהנושאים בוויקיספר, גם כאן אתם מוזמנים להוסיף את הפרקים שלדעתכם חסרים. כל פעולה שעשויה לעזור תתקבל בברכה, כולל הערות ובקשות בדף השיחה של הספר.

מידע נוסף



לגיטרה האקוסטית ולגיטרה החשמלית ישנם חלקים משותפים רבים, אף על פי שהגיטרה החשמלית מורכבת מעט יותר בשל הצורך בפיק-אפים ובבקרים.

גוף הגיטרה נקרא "תיבת התהודה". ברוב כלי הנגינה הצליל מופק מתיבת התהודה. ככל שתיבת תהודה גדולה יותר כך הצליל חזק יותר. תזוזת המיתרים גורמת לתנודות אויר, הנכנס לתיבת התהודה, ויוצא בצורת צליל. בנוסף לתיבת התהודה, כוללת הגיטרה מיתרים. בגיטרה קלאסית קיימים שלושה מיתרי מתכת המשמשים כמיתרי בס, ושלושה מיתרי פלסטיק המשמשים כמיתרי סולו. בגיטרה האקוסטית כל המיתרים עשוים מתכת, אולם רק ארבעה הם מיתרי בס. בגיטרה חשמלית כל המיתרים עשויים מתכת דקה ואין תיבת תהודה,לעומת זאת יש מגברים בגוף הגיטרה שמאפשרים לצלילה להישמע חלש אלא אם כן היא מחוברת למגבר שמגביר את עוצמת הקול שלה. בגיטרת בס רק ארבעה מיתרי מתכת עבים מאוד,היא משמשת בדר"כ לליווי גיטרה חשמלית,גם אותה צריך לחבר למגבר. בגיטרה יש "שריגים" , אלו הם פסי המתכת על צוואר הגיטרה. המרווחים בין השריגים נקראים "בתים". חשוב מאוד לא לבלבל בין הבתים, כל טעות קלה משנה את הצליל. כעת כשאתם מכירים את מבנה הגיטרה, יש להכיר את האקורדים.

מבנה[עריכה]

מלמעלה למטה:

  • 1. ראש הגיטרה (Headstock)
  • 2. נאט (Nut)
  • 3. מפתחות כיוון (Tuning pegs)
  • 4. שׂריגים (Frets)
  • 5. מוט הכיוון (Truss rod)
  • 6. עיטורי אמנות (Inlays)
  • 7. צוואר הגיטרה (Neck)
  • 8. נק ג'ויינט (Neck joint)
  • 9. גוף הגיטרה (Body)
  • 10. פיק-אפ (Pickups)
  • 11. כפתורי ווליום וטון (Knobs)
  • 12. גשר (Bridge)
  • 13. פיקגארד (Pickguard)
  • 14. החלק האחורי (Back)
  • 15. לוח הצליל (Sound board)
  • 16. צדי גוף הגיטרה (Sides of the body)
  • 17. תיבת תהודה (Sound hole)
  • 18. מיתרים (Strings)
  • 19. אוכף (Saddle)
  • 20. פינגרבורד (Fretboard)

גוף הגיטרה[עריכה]

גוף הגיטרה הוא החלק החשוב ביותר של כל הגיטרה: הוא מספק את התהודה אשר משפיע על הצליל של הגיטרה וקובע את עוצמת הצליל של הגיטרה האקוסטית ואת הססטיין (sustain) של הגיטרה החשמלית. החלק הקטן והמעוגל הקרוב המיתרים מכונה "treble" או "upper bout", והחלק המעוגל יותר מכונה "bass" או "lower bout", ומותן הגיטרה הוא החלק הצר המפריד בינהם.

ישנם מאפיינים רבים אשר משפיעים על הצליל אותו מפיק גוף הגיטרה - סוג העץ ממנו הוא גוף הגיטרה עשוי, השיטה בה הוא נבנה (שכבות או חלק אחד, נבוב או מוצק), וכמו כן הצורה והגודל שלו. קיימים חילוקי דעות למידה בה לסוגי העץ השונים ישנה השפעה על הצליל של הגיטרה החשמלית. ההערכה היא כי לרוב הגיטרות החשמליות העשויות עץ דחוס אשר כבד יותר יפיקו ססטיין ממושך יותר או צליל עשיר יותר, אף על פי משום שיצרני הגיטרות היוקרתיים בשוק הם אלו אשר ממשתמשים בסוגי העץ הללו, ייתכן מאד שמקור ההבדלים באיכויות הצליל מצוי דווקא בשיטות הבנייה.

גשר[עריכה]

הגשר ממוקם בין מרכז גוף הגיטרה לחלק התחתון של גוף הגיטרה. תפקידו הוא לאפשר את למיתרים לעבור מעליו ולמקם אותם במרחק מה מהגוף עצמו. בהתאם לגיטרה, לעתים המיתרים עשויים להתחיל בגשר או שהם עשויים רק להיתמך על ידי הגשר. רוב הגיטרות החשמליות מאפשרות להרים ולהוריד את הגשר לצורך כוונון מדוייק יותר של צליל הגיטרה. פעולה זו מושגת בדרך כלל על ידי הידוק באמצעות מחברים מיוחדים אותם ניתן להדק או לשחרר באמצעות האצבעות או ברגים מסורתיים הדורשים מברג.

אוכף[עריכה]

הגיטרה האקוסטית מכילה בדרך כלל אוכף. האוכף עשוי בדרך כלל מפלסטיק או מעצם מלוטשת (או עצם סינטטית) ותפקידו להחזיק את המיתרים. המשטח החלק של הגשר מונע מן הגיטרה להפיק צליל זמזום ויכול לשמש גם לצורך כוונון עדין.

פינגרבורד[עריכה]

הפינגרבורד מצוי בצד הקדמי של צוואר הגיטרה. חלק זה עשוי בדרך כלל מעץ קשה וכהה (בדרך כל מעץ "rosewood"). על הפינגרבורד מוטבעים מספר שריגי מתכת, בדרך כלל 20 עד 24. קיים מגוון גדול של עיצובים לשריגים. השריג הראשון הוא השריג הקרוב ביותר לנאט (אלא אם כן ישנו אחד מיד לאחר הנאט) אשר נקרא "שריג אפס". לרוב הפינגרבורד מכיל עיטורי אמנות בשריג ה-3, ה-5, ה-7, ה-9 וה-12 אשר משמשים בעיקר בעת הנגינה לצורך זיהוי מהיר של השריגים הנכונים בגיטרה. ישנם גיטרות בהם קיימים עיטורי אומנות גם בש גם בשריג ה-1, ה-15 וה-17.

ראש הגיטרה[עריכה]

חלק זה מצוי בסוף צוואר הגיטרה. המטרה העיקרית של חלק זה היא לספק תמיכה לטיונרים (tuners), אליהם מחוברים קצוות המיתרים. הטיונרים מחוברים אל מפתחות הכיוון אשר מאפשרים לגיטריסט להנמיך או להגביר את גובה הצליל של המיתר. המטרה המשנית של ראש הגיטרה היא לצורך זיהוי - יצרני גיטרה רבים נוהגים לעצב את הראש הגיטרה שלהם בצורה ייחודית, לעתים רבות בשילוב עם הלוגו ומידע על מודל הגיטרה.

צוואר הגיטרה[עריכה]

צוואר הגיטרה יוצר מגוף הגיטרה. צוואר הגיטרה יכול להיות עשוי מחתיכת עץ אחת, אף על פי שלעתים רבות היא עשוי ממספר חתיכות עץ אשר הודבקו יחדיו. הפינגרבורד מחובר לצוואר הגיטרה, יחד עם המניות חלק ראש הגיטרה בקצה צוואר הגיטרה. גיטרות רבות ובייחוד גיטרות אקוסטיות, בהם צוואר הגיטרה מודבק לגוף בעוד שבגיטרות אחרות, בייחוד גיטרות חשמליות, חלק צוואר הגיטרה מחובר באמצעות ברגים לגוף הגיטרה. רוב חלקי צוואר הגיטרה עשויים מעץ, אף על פי שישנם גם גיטרות בהם צוואר הגיטרה עשוי מחומרים חלופיים שונים, כגון תרכובת סיבי פחמן. ישנם גם גיטרות אשר עשויית כולן מחתיכת עץ אחת. גיטרות מסוג אלו בדרך כלל לא מכילים מוטות כיוון.

נאט[עריכה]

פיקגארד[עריכה]

תיבת תהודה[עריכה]

מוט הכיוון[עריכה]

מפתחות כיוון[עריכה]