אנגלית/הקדמה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי


פרק זה לוקה בחסר. אתם מוזמנים לתרום לוויקיספר ולהשלים אותו. ראו פירוט בדף השיחה.



שאלו אותי איך ללמוד אנגלית באופן יעיל, ועל כך אענה בהקדמה זו.

למה ללמוד אנגלית?[עריכה]

אנגלית היא שפת העולם (מה לעזאזל זה אומר?).

בחיים אנחנו בוחרים אם ללמוד בבית-ספר או לא. מי שבוחר שלא ללמוד בבית-הספר מוצא עצמו יזם ומתנוענע בשטח עד אשר הוא מוצא את עיסוקו בחיים. מדובר באנשים שצריכים לגעת, לחוש ולעשות - הם פשוט לא מתחברים לפן של לימוד ללא "אור בקצה" וזכו לגלות את יכולתם בגיל זהה. אחרים, פשוט נולדו למצב של בית ספר ולימוד והם לומדים, לומדים ולומדים... לא בדיוק יודעים למה, בשלב מסויים בחיים הם יבינו או לא יבינו מה הם רוצים לעשות עם עצמם, חלקם ירצו להמשך אל האוניברסיטה וחלקם ישתלבו במקומות העבודה. זו קבוצת הבניינים, גדולה שלא הדרכו אותם. היא לוקה בהרבה ידע והדרך אל המטרה קצת יותר מפרכת אך משתלמת.
ברי המזל מצד שני, הם אלו שיודעים מהי המטרה שלהם בחיים, מודרכים בידי המבוגרים. הם שואפים ללמוד באוניברסיטה ויסללו בהתאם את דרכם. אז למה צריך אנגלית? כאשר המורה אמרה שאנגלית היא שפת העולם היא התכוונה שיום אחד השפה האנגלית תהפוך לחלק ניכר מהחיים שלכם, ביחוד אלו שימשכו לכיוון האוניברסיטה. אתם תדרשו לקרוא ברמה גבוהה אנגלית ואולי אף תשלחו ללמוד באוניברסיטאות שבחו"ל. סף הקבלה לאוניברסיטאות הוא 100 במבחן הפסיכומטרי. לא אפרט, רק אומר שכלל שהציון מעל 110, תשלמו פחות כסף ויהיו לכם חיים קלים יותר, כי תהיו ממוקדים במטרת הלמידה ולא בהבנת טקסט באנגלית.

אלו שלא ימשיכו לאוניברסטאות יהיו בעלי רמה בינונית באנגלית, ילמדו לדבר (מתישהו לומדים גם אם נראה לכם שאתם ממש גרועים בזה), יעזרו בשפה באינטרנט - לא דרישות גבוהות במיוחד. אלו שירצו לגדול ולהתפתח מתישהו יהיו חייבים להתמודד מול השפה הזו. לכן, אם קשה לכם כבר עכשיו באנגלית, עדיף להקדים את המאוחר, להתמודד מול הפחד ולבצע את השלבים הבאים שלא דורשים הרבה.

השתלשלאות[עריכה]

בית ספר (או לפחות התחושה שמתקבלת) שם בשנים הראשונות של לימוד השפה האנגלית (עד כיתה ו) דגש על רכישה : מילים, אותיות, קצת קטעים שרוב התלמידים לא מבינים וכמעט אין התחייסות לכתיבה (לעיתים כותבים משפטים, אך לא ברמה מספקת).
בכיתה ז' יש קפיצת מדרגה, פתאום המורה כבר לא מצפה רק שתקראו, היא מצפה שתבינו (פעולה שבשנים הראשונות המורה עשתה). יש קושי, חלק מצליחים להשלים פערים (מורים פרטים, הורים, חברים), אחרים נופלים. לא מתייחסים לשנים האלו ברצינות, החיים כפים ונחמדים כיוון שבמשך התקופה הקצרה רמת ההבנה נשמרת בסטטוס הדרגתי ונחמד.
בכיתה ט'/י', יש קפיצה גדולה (כל עוד לא ירדת ביחידות) והטקסטים כבר ברמה. בתקופה הזו לא מלמדים להבין טקסט באנגלית, בשלב הזה, יש דגשים על נושאים שונים, תלוי מורה (טעויות כתיב, תרבות ועוד).

בכדי למנוע את כל השתלשלאות הזו צריך להבין מה תלמיד ב-5 יחידות אנגלית עושה לעומת תלמיד ב-3,4 יחידות. תלמיד ב-5 יחידות, מעורב בחייו האישים עם השפה האנגלית, או שהוא גולש הרבה באינטרנט/משחק ופוגש את האנגלית, או שהוא בסביבה בה השפה מדוברת ולכן, הוא מצליח להחזיק ברמה המצופה. תלמיד 4 יחידות, הוא תלמיד שיתכן שמשקיע זמן רב בלימודים, אולם לא הדריכו אותו נכון והוא נופל בין הכסאות (לא פֵר, אין מה לעשות, שמחים במה שיש - פשוט לא להתייאש). אז איך מונעים את זה?

בכדי למנוע את כל ההדרדרות הזו צריך להבין שבית ספר לא רוצה שתלמדו דקדוק (grammar) ובנינו שגיאות כתיב זה אסון (מורידים כ-2 נקודות בטקסט על כל טעות), אך, מילא. כשלומדים אנגלית בבית ספר, המטרה העילאית שלכם הוא הבנת טקסטים ודיבור השפה. כתיבה, חשוב לדעת, אך, לא ברמה גבוהה ביחס להבנה.

איך ללמוד אנגלית כשמתקשים?[עריכה]

הפעולה מאוד פשוטה, להתחיל לקרוא ספרים, כל החיים, כל הזמן. קבעו יום בשבוע שיהיה יום שבו אתם קוראים לפחות שעה אנגלית (אם אתם צעירים ולא זקוקים להשלמת פערים גדולים) אם אתם בשלב הבגרויות תחליטו על כמות מסוימת בניכם לבין עצמכם - יש המון שיקולים העיקרים: זמן, גודל הפער ושמירת המוטיבציה (עדיף לקרוא כמות מסויימת מאשר כמות גדולה שתכריע אותכם - תזכרו בדימיון שלכם אתם הולכים לקרוא לעד). תתיעצו.
מה לקרוא וכמה?
קוראים ספר, לפי רמת הקריאה. דגש, ספר "אמריקאי": ספר שכל אמריקאי קורא ויכול לפגוש בחנות ספרים ולא ספר שנרשם פה בישראל בכדי ללמד את השפה האנגלית. אם אינכם מזהים אותיות ומילים אבל לא יודע לקרוא - ספר ילדים באנגלית. החוברות שנותנים לתינוקות ויש תמונות ולמטה עד שורה (כמו, הספר בעברית "חתול נחמד על המרבד"). ממשיכים עד שמגיעים לשלב בו מזהים את כל המילים, אולי מילה אחת שתים. השלבים הבאים, קשורים בהתפתחות המיומנות, עולים בכמות הדפים בהתאם וכל הזמן מוודאים שאתם יודעים את המילים ומבינים את רעיון הטקסט. בסופו של דבר רמת קריאה באנגלית, צריכה להיות מותאמת לרמת העברית שלכם.

  1. בכיתה א-ו: מספר ילדים לסדרות (כמאה עמודים, אולם כתב גדול).
  2. בכיתה ז-ט: ספרי נוער (מאה עד מאתים עמודים, כתב קטן).
  3. בכיתה י-יב: ספר עבה, 300 עמודים.
  4. צבא: מאמרים מדעים.

צריך ליהנות, זהו מנהג חדש וקשה לאמץ מנהגים, בסוף תודו, מבטיחה. מתשהוא בחיים תפרדו מהקושי באנגלית ואין הקלה גדולה יותר מזה. אנשים בוכים ולועסים שלושים פעמים את הדף (אני יודעת) ויום אחד אתם תמצאו את עצמכם יושבים על כסא לומדים מאמר מדעי בשביל עבודה באוניברסיטה ולא תהיה שמחה גדולה יותר מאשר השמחה הזו.

איך נהנים?[עריכה]

מתיש אתכם לקרוא ספרים? לא מתחברים? לא לכולם זה מתאים, לכן, חשוב להתאים את הלמידה לאופי של האדם.

  • לקרוא ספר מעניין. משעמם - להחליף. לשמוח במה שכן קוראים.
  • צפיה בסרטים, ללא כתוביות (העין תופסת גם אם לא נראה כך). פעם בשבוע יום שישי עם המשפחה...
  • קריאת קומיקסים.
  • משחקי פעולה וחשיבה שיש בהם דיבור באנגלית וכיתוב.