אזרחות לכיתה ט'/ארבעת היסודות לקיומה של מדינה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

מדינה עצמאית באשר היא, מתקיימת רק כאשר היא מכילה בתוכה ארבעה יסודות מהותיים. ללא עקרונות אלו, מדינה לא תוכל לקיים עצמה.

(בהקשר לריבונות, יש צורך בהכרה מהאו"ם כדי להכריז על עצמאות.)

שטח[עריכה]

שטח המדינה משתנה ממדינה למדינה. ישנן מדינות ששטחן הוא אדיר מימדים, כמו ברית המועצות או ארצות הברית,ישנן מדינות ששטחן קטן עד מאוד, ממש בגודל של עיר, כמו הוותיקן לדוגמה. שטח המדינה כולל את התחומים הבאים: שטח קרקעי הכולל בתוכו את שטח המדינה הפיסי, הקרקע. שטח תת-קרקעי הכולל בתוכו את כל התחום הנמצא מתחת לשטחה הפיסי של המדינה. שטח אווירי הכולל בתוכו את כל התחום הנמצא מעל שטח המדינה ומעל השטח הימי של המדינה. שטח ימי אשר נקבע בהתאם להחלטות בינלאומיות. הכוונה היא למרחק בין חוף הים לנקודה בה עובר "גבול" שמאותה הנקודה שטח ימי זה אינו שייך לאף אחד. שטח תת ימי חלק מקרקע הים שנמצא מתחת למי החופין והמים הטריטוריאלים.

  • שטח המדינה אינו חייב להיות רציף והוא יכול להיקטע בין מדינות ובין ימים ואגמים.
  • שטח המדינה נקבע בהתאם להחלטות שונות כגון הסכמי שלום (גבולות מדינת ישראל עם מצרים, למשל נקבעו בהסדרי השלום ב-1979), הסכמי הפסקת אש (גבולות ישראל-סוריה נקבעו בהסדרי הפסקת האש במלחמת יום הכיפורים לדוגמה), החלטות של האו"ם או של מעצמות (גבולות מדינות רבות במזרח התיכון ובאפריקה אשר היו מושבות של מעצמות כגון בריטניה, צרפת, איטליה וגרמניה, נקבעו בקווים ישרים) וכן במלחמות (ניתן לזהות במפה כי מדינות אשר הגבול שלהן עם שכנותיהן אינן ישר - נלחמו עבור גבול זה), כדוגמת גבולות ישראל עם ירדן בשנת 1967 (הקו הירוק), גבול ישראל-סוריה ואף גבול ישראל-מצרים שנתקבל ע"י האו"ם.

אוכלוסייה[עריכה]

אוכלוסיית המדינה גם היא יכולה להשתנות מספרית בין מדינה למדינה. מדינות כגון סין חולשות על מיליארד וחצי תושבים ואילו מדינות כגון ישראל חולשות רק על 8 מיליון תושבים.

המושג אוכלוסייה כולל את כל האנשים שגרים באופן רצוף וקבוע בשטח המדינה ובכל מדינה מספר שונה של תושבים. אין קשר בין שטח המדינה לבין גודל האוכלוסייה המתגוררת בה.

האוכלוסייה מורכבת משני סוגי תושבים:

  • תושבים שאינם אזרחי המדינה - תושבים אלו הם תושבים ארעיים (זמניים) במדינה, הם אזרחי מדינה אחת המתגוררים באופן זמני במדינה אחרת עפ"י רישיון. הם מחויבים לציית לחוקי המדינה, אולם אינם מקבלים זכויות פוליטיות.
  • תושבי [אזרחי] המדינה - המדינה היא זו הקובעת עפ"י חוק מי הוא אזרח ובאילו תנאים יכול אדם להיות אזרח המדינה. על האזרח למלא את חובות האזרח (למשל: התגייסות לצה"ל, תשלום מסים וכו'), אך יש להם גם זכויות כמו לבחור ולהיבחר למוסדות השלטון ועוד.

שלטון ומשטר[עריכה]

קיים הבדל בין משטר לשלטון. משטר זהו תחום החיים בו נעשות ההחלטות הרשמיות של החברה, וכיצד זו רואה לנכון את עתידה השלטוני. משטר יכול להיות דמוקרטי או לא דמוקרטי, והוא מעוגן באמצעות חוקים, תרבות מִשְטַרִית (לא מלשון משטרה) וחינוך למשטר הקיים. ממשל בויקיפדיה.

שלטון הוא אדם או קבוצת אנשים המחזיקים במונופול לגיטימי על כוח.במילים אחרות קבוצה של אנשים אשר קיבלו לגיטמציה, אישור לפעול בשם העם בכדי להקל על ניהול המדינה. השלטון במשטר דמוקרטי מתחלף אחת לזמן מוגדר מראש (בישראל, למשל תתקיימנה בחירות כל 4 שנים), זהו אחד מעקרונות הדמוקרטיה.


ריבונות[עריכה]

ריבונות פירושה שליטה או עצמאות. כל שלטון במדינה הוא הריבון על המדינה, כלומר: על שטחה, על האוכלוסייה ועל השלטון והמשטר בה. ללא ריבונות זו המדינה אינה עצמאית. הערה: ייתכן כי מדינה תוגדר כמדינה גם אם אינה עצמאית, אם היא תחת שלטון חיצוני כגון שליטת ארה"ב על עיראק. אך בכל מקרה, לשלטון בה ישנה עצמאות במידה זו או אחרת והשלטון הזה הוא השולט על האוכלוסייה, על השטח ועל המשטר במדינה.

הכרה בינלאומית – כל גוף או ארגון המבקש להיות למדינה זקוק להכרתן של מדינות אחרות בקיומו ובריבונותו. הכרה זו יכולה להתבצע על ידי המוסדות הבינלאומיים הרשמיים (האו"ם, האיחוד האירופי ועוד) או בעזרת הכרה של מדינות בודדות.